În ultimii ani, creșterea conștientizării importanței aspectului estetic împreună cu sporirea numărului de proceduri estetice clasice, precum și cele neinvazive, au influențat piața medicinii estetice. Mai mult decât atât, progresele tehnologice privind dispozitivele de medicină estetică și materialele utilizate vor spori rata adoptării acestor proceduri în întreaga lume.
Industria operațiilor faciale a reprezentat o pondere a veniturilor de 44% în 2019, iar cererile pentru remodelarea nasului, chirurgia pleoapelor și alte proceduri faciale au crescut în ultimii ani, datorită influenței evoluției medicinei estetice. Prognoza arată că rata de creștere anuală compusă a cererii pentru astfel de operații va cunoaște valoarea de 11% în intervalul 2020-2026.
Printre cele mai populare operații estetice, menționăm:
- mărirea sânilor;
- remodelarea nasului (rinoplastie);
- chirurgia pleoapelor (blefaroplastie);
- liposucția;
- abdominoplastia;
- liftingul facial (Ritidectomie);
- ridicarea sânilor (Mastopexie);
- dermabraziune.
Aflându-se pe locul 2, la nivel global, studiile arată că remodelarea nasului este o operație estetică care se efectuează în mod frecvent în China, urmată de Japonia, Coreea de Sud și Brazilia.
Ce este rinoplastia și care sunt beneficiile ei?
Remodelarea nasului (rinoplastia sau „operația nasului”) este o intervenție de modificare a formei sau dimensiunii nasului.
Rinoplastia poate:
- mări/ micșora dimensiunea nasului;
- schimba forma nărilor;
- reduce vârful nazal;
- reduce podul nasului;
- spori echilibrul și armonia dintre trăsăturile faciale;
- remedia leziunile nazale determinate de fracturi sau accidente.
Dincolo de beneficiile estetice, această procedură îmbunătățește respirația, corectează problemele asociate deviației de sept și sporește încrederea în sine. Ținând cont de aceste caracteristici, există următoarele categorii de rinoplastii:
- rinoplastia funcțională, care are ca scop remedierea funcțiilor nasului;
- rinoplastia estetică, care are ca rol îmbunătățirea aspectului.
De reținut! Există limite pentru cât de mult poate fi modificat nasul. Rezultatul final va depinde de:
- mărimea nasului;
- starea pielii
- vârstă.
Cel mai important lucru este să comunici clar cu chirurgul tău despre ceea ce vrei și ce este posibil.
Care sunt riscurile rinoplastiei?
Ca orice altă procedură, indiferent că este minoră sau majoră, rinoplastia presupune și o serie de riscuri. Așadar, este deosebit de important să fii atent(ă) atunci când alegi chirurgul, întrucât acesta trebuie să facă tot posibilul să minimizeze riscurile implicate.
De asemenea, trebuie să urmezi toate instrucțiunile post-operatorii deoarece orice abateri ar putea interfera cu procesul de vindecare și cu rezultatele generale.
Riscurile rinoplastiei includ:
- cicatrici;
- complicații cu anestezia;
- sângerarea;
- infecţia
- amorțeala și/sau durerea;
- respirația dificilă;
- decolorarea pielii;
- inflamațiile;
- perforația septală;
- vindecarea necorespunzătoare;
- complicațiile care necesită o procedură de rinoplastie secundară.
Cine poate apela la rinoplastie?
Atât femeile, cât și bărbații pot apela la operațiile de remodelare a nasului.
Operațiile de rinoplastie pot fi efectuate la orice vârstă. Cu toate acestea, nasul nu ar trebui să se afle în perioada de creștere. În caz contrar, acesta ar putea să se deformeze deoarece continuă să crească după operație. De obicei, nasul încetează să crească în jurul vârstei de 14 până la 16 ani. Adolescenții cu vârsta sub 18 ani au nevoie de acordul părinților pentru a fi supuși unei intervenții chirurgicale, inclusiv unei rinoplastii.
Cât costă operația de rinoplastia?
Când alegi medicul sau clinica care asigură astfel de proceduri, ai grijă la informațiile pe care le găsești pe internet. Așadar, verifică:
- dacă medicul respectiv are sau nu licență de practicare a acestei meserii, iar cabinetul este autorizat;
- fotografiile de tip înainte și după, care atestă rezultatele operațiilor anterioare ale medicului;
- tarifele practicate;
- disponibilitatea medicilor de a oferi consultații înainte de operația efectivă, precum și de a oferi servicii post operație;
- dacă dispune de personal profesionist, prietenos, care să trateze clienții cu amabilitate;
- temperamentul și personalitatea medicului – este necesară existența unei chimii întrucât medicul trebuie să înțeleagă perfect ceea ce își dorește pacientul. De aceea, citește review-uri online sau mergi la cabinet pentru a te convinge dacă este medicul potrivit.
- abilitatea medicului de a crea rezultatele dorite – fiind considerată o artă, adesea, chirurgul este artistul care are capacitatea de a transforma defectul într-o operă de artă.
- posibilitatea de a remedia afecțiuni adiacente ale nasului.
De obicei, tariful operației variază în funcție de criterii ce țin de:
- caracteristicile fiecărui pacient;
- complexitatea procedurii;
- tipologia de rinoplastie;
- servicii incluse;
- experiența medicului.
În general, prețul rinoplastiei pornește de la 3500 de euro. Tariful injectărilor cu acid hialuronic pentru corectarea imperfecțiunilor nazale începe de la 300 euro.
De cele mai multe ori, tariful unei proceduri de rinoplastie include și servicii adiacente:
- consultația înainte de operația;
- anestezia;
- operația propriu-zisă;
- internarea, dacă este cazul;
- servicii post operație.
Este bine de știut că remedierea operațiilor anterioare (rinoplastiile secundare/terțiare) este caracterizată de un preț mai ridicat.
Cum este efectuată operația?
Pentru a schimba forma nasului, rinoplastia se realizează fie:
- din interiorul nărilor (rinoplastie închisă);
- fie efectuând o mică tăietură între nări și ridicând pielea (rinoplastie deschisă)
Natura exactă a operației va depinde de zona nasului care este tratat. Cicatricea poate fi dreaptă, în formă de V sau în zigzag.
Rinoplastia presupune următoarele tipuri de tehnici:
- Schimbarea punții nasului – chirurgul îndepărtează osul și cartilajul care cauzează „cocoașa”. Nasul poate fi apoi modificat astfel încât restul de bucăți de os să poată fi apropiate pentru a îngusta nasul.
- Modificarea vârfului nasului – prin care cartilajul care constituie suportul de sub vârf trebuie să fie parțial îndepărtat sau remodelat. Acest lucru se poate face prin rinoplastie închisă sau deschisă.
- Remedierea lungimii nasului – Chirurgul va ajusta și reduce septul, pentru a micșora vârful și a diminua lungimea totală a nasului. Reglarea cartilajului la vârful nasului poate scădea, de asemenea, lungimea nasului.
- Schimbarea lățimii nasului – chirurgul îngustează nasul prin ruperea osului și repoziționarea acestuia.
- Creșterea dimensiunii podului sau a vârfului nasului – pentru a schimba conturul unui pod sau vârf „plat”, chirurgii folosesc un os, cartilaj sau un implant. Această procedură se numește rinoplastie suplimentară sau rinoplastie de augmentare. Osul/ cartilajul utilizat poate fi preluat din nas (osul nazal/ sept) sau din alte locuri, cum ar fi coastă, șold sau ureche.
- Schimbarea septului – dacă nasul a fost aplatizat de o vătămare sau are o formă deviată din naștere, atunci septul ar putea fi îndoit, ceea ce face ca respirația să fie dificilă. Acest defect poate fi uneori modificat în același timp cu operația de remodelare a nasului sau ca o operație separată.
Ce trebuie să știi înainte de operație?
Remodelarea nasului este o operație complexă. Rezultatele nu pot fi garantate, există riscuri de luat în considerare și pot fi costisitoare.
De aceea:
- medicul chirurg trebuie să știe dacă ai o boală sau vreo afecțiune care poate influența operația – orice informație legată de medicamentele pe care le iei, istoricul intervențiilor chirurgicale, istoricul alergiilor la medicamente, precum și istoricul alergiilor alimentare sunt detalii pe care acesta le poate folosi pentru a-ți recomanda procedura potrivită pentru tine.
- Înainte de efectuarea rinoplastiei, nu consuma vitamine și suplimente (Vitamina E, ulei de pește, frunze de ginkgo biloba, semințe de struguri, ginseng) pentru cel puțin o lună.
- Se recomandă spălarea corectă a părului și feței.
- Nu trebuie să porți machiaj și nici lentile de contact în ziua operației. În schimb, dacă ai o afecțiune oculară poartă ochelari.
- Evită să porți bijuterii, precum cercei, coliere, inele, inclusiv piercing-ul în ziua operației.
- Întrerupe fumatul cu cel puțin 4 săptămâni înainte – din moment ce substanțele din țigări reduc cantitatea de oxigen din sânge și distrug celulele care contribuie la vindecarea normală a rănilor, fumatul poate reduce coagularea și încetinește procesul de refacere a țesutului. În acest caz, pielea este supusă hipoxiei (proces prin care celulele nu se mai regenerează la întreruperea nivelului de oxigen pentru o perioadă mai mare de 3 minute), determinând vindecarea mai lentă a rănii și riscul apariției infecțiilor.
- Nu este indicat să consumi alcool cu 1-2 zile înainte de operație.
- Înainte de intervenția chirurgicală, trebuie îți cureți bine unghiile și să nu folosești ojă.
- Din punct de vedere psihologic, trebuie să fii sigur(ă) de decizia luată și de eventualele consecințe pe care le ai de suportat. Ar trebui să știi că, după operație, vor apărea umflături, vânătăi în jurul plăgii și modificări ale feței. Este nevoie de timp pentru vindecarea rănii și pentru familiarizarea cu noua imagine.
- Nu trebuie să consumi alimente sau lichide cu 6 ore înainte, întrucât stomacul poate crește șansele de complicații privind anestezia.
Ce trebuie să știi despre ceea ce se întâmplă în ziua operației?
Rinoplastia se efectuează sub anestezie generală.
Procedura presupune:
- O incizie foarte mică se face de-a lungul bazei nasului, care nu se va observa după vindecarea pielii.
- Această incizie este conectată la inciziile din interiorul nasului. Ele permit accesul la cartilaj și la oasele nasului.
- Apoi, pasajele nazale sunt îmbunătățite, iar remodelarea nazală se realizează prin ajustări atente ale osului și ale cartilajului.
- Dacă pacienții au avut traume semnificative la nivelul nasului în trecut, oasele nazale sunt uneori mutate într-o poziție favorabilă în timpul intervenției chirurgicale. Din motive cosmetice, o cocoașă nazală osoasă poate fi netezită până la un profil drept sau până la o curbă mai blândă.
Pe toată perioada procedurii, monitorizarea este continuă și include, de obicei, un pulsoximetru (pentru a măsura saturația de oxigen) și un aparat EKG (pentru a observa evoluția ritmului cardiac).
Echipa de specialiști este pregătită pentru orice urgență. Pe lângă chirurg și anestezist, în cameră vor fi o asistentă și un tehnician chirurgical. În funcție de ceea ce este necesar și de ce proceduri suplimentare sunt efectuate, intervenția chirurgicală poate dura între una și câteva ore.
Odată ce pacientul se află în siguranță în camera de recuperare, medicul contactează unul dintre membrii familiei sau o cunoștință apropiată.
Ce trebuie să știi după intervenția estetică?
Majoritatea rinoplastiilor lasă oasele intacte. Pacienții se trezesc din anestezie și merg acasă în aceeași zi. Recuperarea din anestezie durează adesea câteva ore.
Transportul spre casă va trebui organizat de către un adult responsabil. Acesta este nevoit să rămână alături de pacient și să-l supravegheze pentru o perioadă scurtă de timp.
La domiciliu, pacientul trebuie să:
- Beneficieze de repaus la pat, cu capul ridicat pe 2-3 perne – acest lucru diminuează edemul și umflarea. Inflamările și vânătăile nasului, buzei superioare, obrajilor sau în jurul ochilor pot dura câteva zile după operație (7-10 zile).
- Fie ajutat de către un membru al familiei sau prieten apropiat pentru a se putea deplasa la baie. În caz de constipație, se recomandă consumarea unui laxativ.
O atelă nazală va acoperi exteriorul nasului și va fi îndepărtată, de obicei, la o săptămână după operație. Pe măsură ce inflamația dispare, atela tinde să se potrivească mai puțin. Dacă atela se umezește, aceasta se poate desprinde prematur (nu este considerată o problemă și nu afectează rezultatul procedurii), dar se indică vizita la medic pentru a putea fi înlocuită.
Sângerările moderate din nas sunt normale și vor dispărea treptat. Pansamentul cu tifon („pansament pentru mustață”) va colecta sângele și trebuie schimbat numai atunci când este utilizat complet. Trebuie să schimbi aceste pansamente în fiecare oră în primele 24 de ore după operație. După câteva zile, e posibil să nu mai utilizezi acest instrument.
Nu consuma aspirină sau alte medicamente care conțin aspirină, respectiv antiinflamatoare nesteroidiene timp de 3 săptămâni după operație. Totuși, singurele medicamente care sunt consumate după o astfel de intervenție sunt antibioticele și analgezicele (adesea, Vicodin). Dacă se iau narcotice, este important să nu conduci vehicule sau să nu realizezi activități în care judecata afectată ar putea provoca leziuni.
În ceea ce privește alimentația, se recomandă:
- o dietă ușoară, cu alimente moi, la temperatura camerei, așa cum este tolerată după recuperarea din anestezie;
- evitarea lichidelor fierbinți, timp de câteva zile;
- obișnuirea treptată cu alimentația, imediat după procedură pentru a preveni greața și vărsăturile postoperatorii – pacienții vomită ocazional de maxim 2 ori, imediat după operație. Dacă persistă, poate fi prescris un medicament pentru a stabiliza stomacul;
- o dietă generală bună acompaniată de odihnă amplă, care favorizează vindecarea.
Concluzii
Chiar dacă nu toți oamenii au norocul de a avea nasul perfect, din fericire, rinoplastia vine în întâmpinarea celor care au nevoie de modificarea funcțiilor sau aspectului nasului. De reținut este faptul că rinoplastia nu are scopul de a crea nasul perfect, ci de a-l modifica astfel încât să nu atragă atenția foarte mult.
2 Comentarii
Iulianastefania
Buna domnu doctor am si eu o intrebare cat mar costa operatia la nas am o usoara deviatie de sept dar stau cam prost cu bani de accea intreb multumesc
Oana bondar
Buna sunt interesată sa fac o programare pentru data de 20 Aprilie , rinoplastie îmi puteți da mai multe detali preț ……
Lasa un comentariu