Rinoplastie Conservativa Deschisa

Arhitectura feței începe cu un nas frumos!

Rinoplastia conservativă atraumatică (preservation rhinoplasty)

Rinoplastie Conservativa Deschisa

Nasul, prin poziția centrală și aspectul său, are o influență deosebită asupra imaginii unei persoane deoarece poate afecta echilibrul feței. În acest sens, studiile arată cei mai mulți oameni apelează la operația de rinoplastie pentru a îmbunătăți dimensiunea sau forma nasului, prin modificarea cocoașei dorsale și, abia apoi, a vârfului nasului.

Însă, în industria operațiilor estetice, rinoplastia este un domeniu plin de provocări și proceduri chirurgicale variate realizate de specialiștii în chirurgie estetică. Ținând cont de faptul că s-a bucurat de un val tot mai mare de cereri, rinoplastia reprezintă una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale estetice efectuate până în prezent.  Din acest motiv, domeniul se remarcă și printr-o evoluție revoluționară a instrumentelor și tehnologiilor folosite. 

Pentru pacienți, unul dintre cele mai dificile aspecte privind rinoplastia constă în alegerea tehnicii potrivite. Selectarea îi poate descuraja întrucât aceștia își doresc ca intervenția să se desfășoare în siguranță și să genereze rezultate cât mai naturale. Numai după obținerea unei înțelegeri aprofundate a anatomiei și fiziologiei nazale a pacientului se poate efectua o analiză nazală cuprinzătoare. Această analiză permite realizarea unui plan de tratament personalizat pentru rinoplastie, cu focus atât pe dorințele estetice, cât și pe cele funcționale.

În ciuda disponibilității unei game variate de metode, instrumente și tehnologii, există o nevoie constantă (atât din perspectiva specialiștilor, cât și a pacienților) care se referă la abordarea unor concepte noi de chirurgie. Implicând eliminarea riscurilor și obținerea unor rezultate cât mai aproape de natural, tot mai mulți chirurgi esteticieni sunt orientați către proceduri chirurgicale mai puțin traumatice. Un exemplu în acest sens este rinoplastia conservativă atraumatică (preservation rhinoplasty) într-o abordare deschisă.

Ce este rinoplastia conservativă atraumatică?

Rinoplastia conservativă atraumatică implică aplicarea unor metode chirurgicale de refacere a cartilajelor, mușchilor, ligamentelor și oaselor nasului menținând funcționalitatea și estetica nazală. În plus, acest concept poate fi abordat atât din perspectiva rinoplastiilor deschise, cât și a celor închise.

Indiferent de abordarea aleasă, această intervenție determină rezultate naturale și imediate pentru că maniera chirurgicală și tehnologiile noi previn apariția rănilor, inflamațiilor sau echimozelor de după operație.

Ce presupune abordarea deschisă a rinoplastiei conservative?

Indiferent de tipologie, chirurgia rinoplastiei este una dintre cele mai întâlnite proceduri chirurgicale estetice. Metoda de bază a rinoplastiei clasice constă în rezecția dorsală, care solicită o combinație imediată de osteotomii și reconstrucție la nivelul porțiunii medii nazale (arcada cartilaginoasă).

Cu toate acestea, rinoplastia conservativă deschisă presupune modelarea nasului prin înlăturarea cocoașei dorsale, fără să afecteze prea mult celelalte elemente ale structurii nazale (ligamente, țesuturi moi și mușchi). Tehnica are în vedere crearea, într-o manieră sigură, a unor rezultate estetice, respectiv funcționale, imediate și de durată. Procedura de rinoplastie conservativă deschisă și atraumatică este mai eficientă deoarece forma atipică a nasului se observă clar din vârful și dorsul nazal. 

O altă deosebire față de intervențiile chirurgicale tradiționale de rinoplastie constă în faptul că rinoplastia atraumatică deschisă utilizează o răzușă electrică cu structură granulară fină de diamant, deosebit de eficientă și precisă. Acest dispozitiv încorporează tehnologia modernă BienAir, care are ca scop prevenirea leziunilor post operație și facilitarea, respectiv accelerarea procesului de recuperare.

O astfel de intervenție nu implică utilizarea unor meșe lungi în cavitatea nazală, care ar putea să deranjeze pacientul din cauză că pot:

  • pătrunde în cavitatea bucală;
  • Împiedica respirația corectă;
  • Provoca durere la îndepărtare.

Care sunt avantajele rinoplastiei conservative deschise?

Față de rinoplastia obișnuită, rinoplastia atraumatică deschisă nu este dureroasă și nu produce cicatrici. În cadrul acestei intervenții, se elimină doar cocoașa dorsală a nasului, iar liniile estetice originale sunt menținute (mai ales că acestea sunt mai dificil de reconstruit). În acest fel, rezultatele sunt mai frumoase și mai naturale, iar efectul de nas „operat” este ocolit.

Rinoplastia atraumatică deschisă se adresează pacienților care prezintă mici umflături ale punții nasului și cocoașe dorsale proeminente.

Ca și în cazul celorlalte tipuri de rinoplastii atraumatice, pacienții pot simți o ușoară senzație de nas înfundat sau care curge. Cu toate acestea, respirația normală este asigurată după operație deoarece nu au fost afectate fosele nazale.

Rinoplastia atraumatică deschisă împiedică rănirea sau perturbarea țesuturilor moi (porțiune care conține vasele de sânge și limfa) ale nasului. Astfel, leziunile postoperatorii sunt substanțial reduse, iar recuperarea devine mai eficientă față de tehnicile clasice de rinoplastie.

După  efectuarea operației, pacienții sunt nevoiți să poarte o atelă de protecție. Îndepărtarea acesteia este lipsită de durere și are loc după o săptămână de la operație. Există situații în care pacienți pot să pară recuperați pe deplin în urma unei rinoplastii conservative deschise, bucurându-se de rezultate naturale imediate.

Care sunt dezavantajele rinoplastiei conservative atraumatice deschise?

Rinoplastie Conservativa DeschisaAvând în vedere particularitățile cazurilor, nu putem spune că există tehnici de rinoplastie care să ofere doar avantaje. La fel ca orice altă operație, rinoplastia conservativă deschisă implică și o serie de dezavantaje, precum:

  1. În ciuda rezultatelor imediate și a riscului scăzut de leziuni post-operatorii, rinoplastia conservativă deschisă nu este o soluție potrivită pentru toate categoriile de pacienți. Contraindicațiile pentru rinoplastia de conservare includ afecțiuni ale sistemului circulator, alergii, probleme de vindecare a rănilor, fumat, dependență de droguri, deformare severă a nasului și punți nazale extrem de joase.
  2. Totodată, la rinoplastia conservativă pot apela doar persoanele care nu au mai beneficiat de o intervenție chirurgicală de modificare sau reconstrucție nazală.

Industria operațiilor de rinoplastie va fi constant supusă unor schimbări majore odată cu evoluția accelerată a tehnicilor chirurgicale, descoperirea unor tehnologii inovatoare și crearea unor instrumente mai precise de lucru. În plus, operațiile estetice nu ar trebui să se rezume doar la tehnici invazive, ci și la responsabilitatea față de pacient și la abordările medicale eficiente. În acest fel, chirurgul estetician va păstra cât mai mult structura și funcționalitatea zonei operate, având în vedere particularitățile pacienților și diminuarea riscurilor de orice natură.

Cu alte cuvinte, rinoplastia deschisă atraumatică (sau open preservation rhinoplasty) este o procedură chirurgicală inovatoare, ce poate fi aplicată la anumite categorii de pacienți pentru a furniza rezultate naturale remarcabile și de durată.

În cazul în care consideri că ești apt(ă) pentru o astfel de operație estetică sau dorești să afli mai multe detalii, programează acum o consultație la cabinetul Dr. Panțuru.

Puteți accesa Galeria Foto pentru a vedea câteva dintre rezultatele de care pacienții operați de Dr. Radu Panturu se bucură in prezent.

[popup_trigger id=”11153″ tag=”button”]Afla mai multe[/popup_trigger]

Articole de interes:

Call Now Button