Terapia vampir implică un proces de injectare a propriului sânge, având o doză mai ridicată de trombocite în vederea reparării celulare prin forțe proprii. Mai exact, aceasta presupune recoltarea sângelui propriu și reinjectarea lui după îmbunătățire.
Denumită în dermatologie terapia PRP (Platelet Rich Plasma), aceasta este una dintre cele mai actuale tratamente de cosmetică pentru reîntinerirea pielii.
În materie de metode avansate care vizează regenerarea țesuturilor pielii, terapia PRP se află în preferințele multor staruri internaționale, fiind cunoscută ca o procedură non-chirurgicală sigură.
În rândurile următoare, vei găsi informații relevante despre toate aspectele importante pe care trebuie să le cunoști despre “terapia vampir”.
În ce constă terapia PRP?
Concret, procedura PRP implică tratarea cicatricilor, liniilor fine și a ridurilor, cu scopul de a regenera zona cu probleme. Elementul cheie al terapiei este sângele pacientului. Cantitatea prelevată este una nesemnificativă, aceasta fiind ulterior procesată în vederea obținerii unei plasme cu un conținut ridicat de trombocite.
Plasma contribuie la îmbunătățirea producției de colagen, impulsionând procesul de refacere a țesuturilor.
Este important de menționat faptul că trombocitele au un rol definitoriu în procesul de regenerare și vindecare a celulelor pielii. Acestea funcționează prin distribuirea unor factori de creștere care repară întregul proces de vascularizare. Factorii respectivi au rolul de a:
- Impulsiona procesul de multiplicare celulară;
- Ameliora inflamațiile pielii și împiedicarea eliberării unor substanțe toxice.
Trombocitele au o contribuție esențială în:
- Stimularea producției de elastină;
- Îmbunătățirea procesului de creștere a părului;
- Impulsionarea oxigenării pielii.
Etapele procedurii
Întreaga procedură include următoarele etape:
- Recoltarea sângelui – o cantitate de 10-15ml este suficientă pentru a derula procedura. Se recomandă ca înainte de recoltare (minim 3 zile) să se consume multă apă și sucuri naturale, pentru a exista o hidratare corespunzătoare a corpului. De asemenea, nu este indicată consumarea alimentelor prăjite, a dulciurilor și a băuturilor alcoolice;
- Centrifugarea sângelui prelevat – sângele este prelucrat într-un proces special de centrifugare în vederea obținerii unei concentrații bogate de trombocite;
- Reinjectarea sângelui îmbogățit – înainte de injectare, pacientului i se aplică o cremă cu rol de anestezic pe zona vizată. Ulterior, crema este înlăturată, iar zona curățată cu soluții antiseptice. Cu ajutorul unei seringi speciale ce are un ac fin, plasma este preluată, urmând a se injecta în piele. Procedura nu implică nicio durere.
Procesul de injectare nu durează mult timp, iar rezultatele acesteia se pot observa după minim 2 luni de la prima procedură. După efectuarea imediată a injectării, pielea prezintă mici umflături, fără alte efecte adverse. În funcție de gravitatea afecțiunilor, medicul estetician va stabili exact numărul ședințelor necesare pentru tratarea acestora.
Cine poate apela la această procedură?
Procedura se adresează persoanelor ce doresc o îmbunătățire a aspectului feței fără o intervenție cu substanțe artificiale.
Persoanele ce se confruntă cu o piele îmbătrânită, deteriorată de riduri, pete sau cicatrici postacneice pot apela cu încredere la această terapie, fiind un tratament sigur și de durată.
Este important de specificat faptul că această terapie este sigură și eficientă și în alte zone ale corpului (brațe, coapse, abdomen etc.).
Ce beneficii oferă terapia PRP?
Terapia prin injectarea plasmei este una dintre cele mai moderne proceduri privind estetica facială. Este cunoscută în întreaga lume datorită beneficiilor pe care le aduce asupra pielii. Concret această procedură:
- Revitalizează pielea îmbătrânită prematur;
- Stimulează producția de colagen, redând elasticitatea pielii;
- Rehidratează eficient pielea deteriorată și uscată;
- Micșorează porii dilatați;
- Ameliorează aspectul cicatricilor lăsate de acnee;
- Diminuează eficient cearcănele;
- Redă strălucirea naturală.
Terapia PRP este un tratament eficient și împotriva căderii părului, stimulând procesul de creștere. Totodată, această procedură este indicată în tratarea unor afecțiuni cutanate ca:
- Arsuri de grad I și II;
- Ulcere venoase;
- Leziuni ale pielii – escare;
Fiind o procedură naturală, nu există riscuri privind posibile reacții alergice sau sensibilități. Totodată, putem menționa faptul că terapia nu implică o etapă de recuperare după efectuarea ei.
Se observă, încă de la prima ședință, îmbunătățiri în ceea ce privește tonusul pielii, liniile fine și a ridurilor din zona gurii și a ochilor. Plasma impulsionează celulele pielii să producă colagen, reușind creșterea unor noi celule într-o perioadă relativ scurtă (până la 4-5 luni).
Semnele lăsate de îmbătrânirea pielii se ameliorează în timp, dar primele rezultate apar după primele 3-4 săptămâni. Spre deosebire de tratamentele cu acid hialuronic și injecțiile cu toxina botulinică, terapia PRP oferă rezultate de lungă durată.
Ce contraindicații există?
Riscuri de apariție a unor reacții imunologice sunt minime, ținând cont că plasma este compatibilă cu organismul. Persoanele care apelează la această procedură trebuie să NU prezinte:
- Boli autoimune;
- Stări febrile;
- Afecțiuni de natură oncologică;
- Afecțiuni de coagulare a sângelui;
- Infecții cronice;
- Infecții în zona în care se dorește aplicarea terapiei;
- Dereglări hormonale
- Sarcina și alăptarea.
Ce alte aspecte trebuie luate în considerare în vederea recuperării post-tratament?
Este important ca după efectuarea terapiei vampir să ții cont de câteva recomandări:
- Evită soarele pentru minim 3 zile de la prima ședință realizată;
- Nu face băi la o temperatură prea ridicată;
- Încearcă să nu aplici produse cosmetice în primele 2 zile de la efectuarea primei ședințe.
Concluzii
Terapia vampir sau terapia PRP este una dintre cele mai moderne proceduri anti-aging. Aceasta este utilizată în vederea revitalizării pielii și încetinirii procesului de îmbătrânire. Foarte multe persoane apelează la această procedură de ultimă generație datorită lipsei riscurilor, fiind una dintre soluțiile non-chirurgicale sigure.
Terapia constă în impulsionarea sistemului propriu de reparare a țesuturilor celulare prin intermediul procesării sângelui pacientului și reinjectarea acestuia după îmbunătățire. Refacerea celulară obținută conferă un aspect mult mai întinerit, luminos și hidratat.
Terapia PRP este utilizată și în alte arii ale medicinei, ca ortopedia (dureri ale articulațiilor, rupturi de ligamente etc.), chirurgia plastică sau stomatologia, fiind o metodă eficientă de vindecare a țesuturilor.
Dacă ești interesat/ă de această revoluționară procedură de rejuvenare facială, apelează cu încredere la serviciile estetice oferite de dr. Panțuru. Având expertiză și instrumente de ultimă generație, Dr. Panțuru îți poate oferi soluția potrivită. Programează o consultație!
Lasa un comentariu