Nu este nimic mai inestetic decât să ai un zâmbet larg în fotografii, dar să fii șocat(ă) de cum atârnă gușa. Într-adevăr, gușa sau bărbia dublă este o realitate tristă atât pentru femei, cât și pentru bărbați, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc sau cresc în greutate. 

Cu toate acestea, există soluții pentru a scăpa de bărbia dublă.

Ce este gușa?

ce este barbia dubla
Sursa: Freepik.com

Gușa mai poartă denumirea de bărbie dublă și este o afecțiune comună care se dezvoltă atunci când se formează un strat de grăsime sub bărbie. Este adesea asociată cu creșterea în greutate, dar nu trebuie să fii neapărat supraponderal(ă) pentru a avea această afecțiune. Genetica sau pielea mai slabă rezultată din îmbătrânire poate provoca, de asemenea, apariția bărbiei duble. Atât bărbații, cât și femeile pot fi predispuși la această afecțiune.

În majoritatea cazurilor, gușa nu este un motiv de îngrijorare, ci doar o preocupare de natură cosmetică. În acest caz, aceasta este doar un strat de grăsime în exces care s-a adunat sub bărbie în jurul liniei maxilarului. 

Când acest strat depășește limita normală, poate determina un efect de rid sau de „pernuță” care dă aspectul de o a doua bărbie. Din punct de vedere medical, a avea bărbie dublă este rareori un motiv grav de îngrijorare, dar un surplus de grăsime nu este niciodată un semn de sănătate.

Care sunt cauzele apariției gușii?

Adesea, problemele principale legate de gușă sunt psihologice. Mulți oameni o consideră ca fiind inestetică, motiv pentru care care unii își pierd încrederea în sine. Gușa este, în general, asociată cu creșterea în greutate, dar nu toți cei care o au sunt supraponderali. În schimb, unele stiluri de viață, genetica și diverse afecțiuni pot determina apariția ei.

1.Îmbătrânirea pielii

pierderea elasticitatii pielii conduce la formarea gusii
Sursa: Freepik.com

Nu este de mirare că, pe măsură ce îmbătrânim, pielea pierde din elasticitate și începe să se lase. Procesul are de-a face cu producția de colagen, care începe să scadă după vârsta de 25 de ani. 

Pierderea elasticității este determinată de nivelul de colagen care scade odată cu îmbătrânirea. Cu cât îmbătrânim, cu atât efectul este mai pronunțat, ceea ce duce în general la formarea pielii lăsate sub bărbie. 

Fumatul, alimentația slabă și expunerea la soare pot contribui la îmbătrânirea prematură, provocând lăsarea pielii. Practicarea unor obiceiuri sănătoase de îngrijire a pielii și un stil de viață mai sănătos poate ajuta la evitarea efectelor îmbătrânirii.

2.Genetica

genetica favorizeaza predispozitia la gusa
Sursa: Freepik.com

Dacă te uiți la membrii familiei tale și vezi că mulți dintre ei tind să aibă gușă, atunci șansele ca și tu să ai sau să dezvolți sunt foarte ridicate.

Deși probabil nu există o genă specifică care determină dezvoltarea gușii, o serie de trăsături cheie pot sugera predispoziția la ea. În afară de faptul că structura osoasă este o trăsătură genetică, ai putea fi predispus la:

  • creșterea în greutate;
  • subțierea sau pierderea elasticității pielii;
  • la acumularea de grăsime în jurul bărbiei.

3.Postură

modul in care stam poate favoriza aparitia gusii
Sursa: Freepik.com

Odată cu apariția smartphone-urilor și a laptopurilor, ne aflăm în mod constant într-o poziție înclinată, care poate avea un impact asupra sănătății generale. 

Pe lângă faptul că poate determina probleme cu spatele și gâtul, eșecul de a menține o poziție verticală corectă poate conduce, de asemenea, la formarea gușii. Stând cu capul aplecat, punem o presiune excesivă asupra mușchiului platismului, care leagă gâtul de bărbie. Când acest mușchi slăbește, se reduce elasticitatea pielii din jurul maxilarelor, rezultând lăsarea pielii.

4.Structura facială

particularitatile facile pot favoriza aparitia gusii
Sursa: Freepik.com

Unii factori asociați cu gușa sunt în afara controlului nostru. Principalul este reprezentat de forma feței. Structura osoasă, mușchii și alte elemente componente ale feței pot fi cauzele care determină apariția gușii.

5.Creșterea în greutate

supraponderalitatea determina aparitia gusii
Sursa: Freepik.com

În timp ce unii factori externi joacă un rol important în faptul că ai sau nu gușă, cea mai frecventă cauză a afecțiunii este supraponderalitatea. Când iei în greutate, excesul de grăsime este distribuit în jurul corpului, adunându-se în zonele mai puțin dorite, cum ar fi fața și bărbia. 

În funcție de tipul de corp, această creștere în greutate poate fi vizibilă. De exemplu, cei cu o conformație mai mare își pot permite să adauge câteva kilograme în jurul taliei fără ca acestea să fie vizibile. Totuși, dacă ești minion(ă) sau ai o linie maxilară mai slabă, chiar și o mică creștere a nivelului de grăsime poate fi mai evidentă.

Cum scapi de gușă?

Procedurile chirurgicale sunt deseori cele mai rapide și mai eficiente tratamente pentru gușă, însă există și metode neinvazive. Iată o listă de intervenții chirurgicale obișnuite și proceduri medicale care pot ajuta la îndepărtarea gușii:

1. Tratamente non-chirurgicale

gusa poate fi indepartata cu ajutorul injectiilor de fillere
Sursa: Freepik.com

Când modificările stilului de viață nu vor avea efect sau nu vor produce rezultate atât de repede, atunci există întotdeauna opțiuni clinice mai eficiente. Soluția non-chirurgicală potrivită pentru tine va depinde de particularitățile tale faciale.

Fillerele dermice sunt instrumente care produc rapid un efect de întinerire, reducând ridurile și îmbunătățind conturul în zona țintă. 

Botoxul este o altă opțiune potențială, non-chirurgicală. Probabil că deja cunoști rolul botoxului în uniformizarea tenului prin eliminarea ridurilor și a liniilor fine. Poate fi administrat și pentru a obține un efect de lifting care minimizează aspectul de bărbie dublă.

Mezoterapia presupune injectarea de compuși în bărbie care dizolvă grăsimea. Procesul poate dura până la 6 luni și poate necesita peste 100 de injecții la unele persoane. 

Recuperarea după injecții simple este rapidă. Există posibilitatea ca inițial să apară o anumită iritație în jurul zonei tratate, dar aceasta dispare rapid. Unii pacienți prezintă, după tratament, vânătăi, dar de obicei ele sunt minore și rare.

Alte metode non-chirurgicale se bazează pe strângerea pielii:

  • prin ridicarea neinvazivă a pielii din jurul gâtului
  • prin accentuarea producției de colagen care va face, în mod natural, pielea să fie mai tânără și mai elastică.

2. Soluții chirurgicale

ce tehnici de chirurgie estetica sunt potrivite pentru eliminarea gusii
Sursa: Freepik.com

Atunci când scopul este o schimbare rapidă și permanentă, atunci intervenția chirurgicală poate fi cea mai sigură soluție. Adesea, acest lucru se datorează faptului că genetica sau structura osoasă a unei persoane face pur și simplu dificilă îndepărtarea gușii și menținerea unei bărbii normale.

Din fericire, s-au realizat progrese extraordinare, în ultimii ani, privind procedurile chirurgicale. În funcție de nevoile pacientului, se poate recomanda mai degrabă conturarea feței decât liftingul facial convențional. Conturarea este similară cu un lifting facial, dar mai puțin intensă și necesită mai puțin timp de recuperare. Cu toate acestea, este extrem de eficientă în ameliorarea aspectului bărbiei.

Și liftingurile obișnuite sunt, de asemenea, indicate mai ales că acum unele proceduri sunt mai puțin invazive. 

Unii optează chiar pentru liposculptură. Ea tratează bărbia dublă, îndepărtând grăsimea prin aspirație sau cu laser. Cu toate acestea, liposculptura nu va crea mai multă elasticitate în piele, ci doar va elimina grăsimea.

Aceste opțiuni pot provoca reacții adverse, cum ar fi umflături, vânătăi sau durere. Bărbia dublă poate să reapară dacă nu urmezi un stil de viață echilibrat.

Dacă te uiți la opțiunile de tratament pentru a scăpa de gușă odată pentru totdeauna, apelează la serviciile estetice oferite de Dr. Panțuru. Cu expertiza sa și instrumentele de ultimă generație, Dr. Panțuru îți poate furniza soluția potrivită. Programează o consultație!

Lasa un comentariu

Call Now Button