Implantul mamar cu silicon este una dintre cele mai solicitate intervenții chirurgicale de natură estetică fie din dorința pacientelor de a avea un bust mai mare, de a se simți mai frumoase și încrezătoare în privința aspectului fizic, fie din motive medicale (fiind vorba despre reconstrucție mamară).  

Implanturile mamare se pot realiza pentru a răspunde unei varietăți de cazuri care nu țin doar de natură estetică. Augmentarea sânilor este indicată atunci când este se dorește:

  • corectarea formei sânilor;
  • ajustarea asimetriilor;
  • înlocuirea unor implanturi mamare deja existente;
  • reconstrucția după mastectomie. 

MOTIVELE PENTRU CARE SE APELEAZĂ LA PROTEZE MAMARE

motivele pentru care femeile apelează la implanturi
Sursa: Vecteezy.com

În cele ce urmează, veți regăsi o detaliere a cauzelor pentru care pacientele decid să aleagă proteze mamare:

  1. Hipertrofia sânilor – nu reprezintă o problemă medicală în sine, fiind mai degrabă o cauză care declanșează o stare de disconfort și frustrare.  Hipertrofia sânilor se caracterizează prin creșterea excesivă a sânilor. Aceștia se alungesc, iar volumul mamelei poate ajunge la dimensiuni foarte mari. Cauza este de natură hormonală, de cele mai multe ori, dar poate fi și de natură rasială. De regulă, hipertrofia sânilor este bilaterală. 
  2. Asimetria sânilor – în mod normal, sânii femeilor sunt asimetrici, iar acest aspect nu reprezintă un pericol pentru sănătate. În momentul în care diferențele dintre ei sunt destul de mari și vizibile, acestea pot fi corectate cu ajutorul implanturilor. 
  3. Mastectomia – în acest caz, pacienta și-a pierdut unul sau ambii sâni ca urmare a intervenției chirurgicale de îndepărtare a cancerului la sân. Pierderea sânilor lasă o amprentă foarte puternică asupra psihicului și fizicului unei femei pentru că sânii sunt un simbol al senzualității și al feminității. Refacerea echilibrului psihic și fizic se face cu ajutorul implanturilor mamare care reprezintă cea mai bună soluție într-o situație de acest gen.  
  4. Malformațiile congenitale – cea mai comună este aplazia mamară (absența dezvoltării glandei mamare). 

RECUPERAREA DUPĂ IMPLANTUL MAMAR

după operație, se recomandă repaus la pat
Sursa: Pexels.com

Operația se efectuează sub anestezie generală și, de regulă, durează aproximativ două ore. În primele 2-3 zile după operație se recomandă mișcările ușoare, deplasările foarte scurte și repaus la pat. După operație se administrează calmante și tratamente specifice

Imediat după operație este posibil să simțiți o senzație de disconfort, sensibilitate accentuată și dureri. Cele mai intense momente de durere vor dura 1 sau 2 zile, iar perioada de recuperare generală durează aproximativ 3 luni. 

Acest tip de intervenție chirurgicală are un grad mediu de intensitate a durerii resimțite. Bineînțeles că pragul durerii diferă în funcție de fiecare persoană în parte. Pentru anumite persoane gradul de durere poate fi spre ridicat, iar pentru altele această operație poate fi trecută cu ușurință în categoria durerilor ușor de suportat. 

Restricții pentru recuperarea postoperatorie

restricții după implantul mamar
Sursa: Freepik.com

La o săptămână după intervenție vă puteți relua activitatea profesională și, în general, activitățile de dinainte de operație cu mici excepții. Recuperarea postoperatorie poate fi ușoară dacă respectați cu strictețe indicațiile medicului chirurg estetician:

  • respectarea tuturor sfaturilor medicului și vizitelor post-operatorii;
  • purtarea bustierei după operație pentru o perioadă de cel puțin 1 lună și jumătate; 
  • evitarea somnului pe burtă cel puțin 3 luni după operație. Este indicat ca somnul să se realizeze pe spate și pe perne potrivite;
  • restricționarea dușului în primele zile de după operație, respectiv apa fierbinte deoarece stimulează sângerarea;
  • interzicerea fumatului după operație – studiile de specialitate arată că pacientele fumătoare au o perioadă de recuperare cu 50% mai lungă față de pacientele nefumătoare. Acest lucru este determinat de tutun, care îngustează vasele sanguine și reduce cantitatea de substanțe nutritive și oxigen în țesuturi. 
  • în primele 4-6 săptămâni, evitarea situațiilor în care se ridică mâinile sau greutățile, precum și a activității sexuale;
  • interzicerea activităților fizice intense deoarece mișcările pot modifica poziția implanturilor sau pot duce la ruperea cusăturilor, lucru care ar putea să conducă la complicații. Exercițiile fizice care antrenează partea inferioară a corpului (banda/ bicicleta eliptică) se reiau la 3 săptămâni post-operație. 
  • reluarea exercițiilor fizice care vizează partea superioară a corpului la minim 6 saptămâni după intervenție pentru că provoacă balansarea sânilor, iar acest lucru nu este indicat înainte de vindecarea completă. Intensitatea exercițiilor va crește gradual pentru a nu aduce o presiune mare asupra sânilor.
  • interzicerea strică a oricărui tip de medicament administrat fără acordul medicului specialist.
  • consumul unor alimente care sunt ușor digerabile.
  • un consum mai mare de apă.

Rezultatele finale pot fi evaluate corect în aproximativ 3 luni post-operatorii, când urmele operației dispar. Inflamarea țesuturilor (consecință normală) va face ca sânii să se simtă mai tari sau mai mari comparativ cu așteptările. 

RISCURI ȘI COMPLICAȚII

implant mamar texturat
Sursa: Unsplash.com

Operația de augmentare a sânilor nu este lipsită de riscuri. Vindecarea lentă sau deficitară a inciziei, cicatrizarea defectuoasă, sensibilitatea crescută temporară/ permanentă la nivelul sânilor sau a mamelonului, toate acestea se pot încadra în riscurile post-operatorii ale implantului mamar. Uneori, pot apărea fisuri, scurgeri sau rupturi la nivelul implantului.  Pentru a fi informată despre tot ce implică o operație de acest tip, am alcătuit o listă cu aspectele mai puțin plăcute ale acestei experiențe:

1.Cicatricile

Orice operație implică și apariția cicatricilor. După intervenție, acestea vor avea o nuanță de roz pal și se vor simți mai tari la atingere. Peste câteva luni, ele vor deveni albe, iar mai târziu, țesutul se va reface în totalitate, cicatricile devenind aproape insesizabile. 

Pentru o vindecare rapidă, medicul chirurg estetician recomandă o serie de creme și geluri care se aplică local. 

În plus, este indicat ca fiecare pacientă să evite expunerea directă a sânilor la soare o perioadă de 6 – 9 luni de la operație. 

Dincolo de acești factori, rapiditatea în vindecarea cicatricilor depinde și de factorii genetici, respectiv de calitatea și structura pielii. 

2.Sângerarea

Unul dintre cele mai comune riscuri este sângerarea întrucât zona operată este puternic vascularizată și sensibilă. Această complicație se poate rezolva în scurt timp, imediat ce medicul identifică sursa sângerării.  

3. Infecția

Un alt risc posibil este apariția unei infecții. De regulă, atunci când se instalează o infecție este un semnal asupra faptului că pacienta nu a respectat indicațiile medicului cu privire la îngrijirea după operație. 

În prima lună post-operatorie, riscul de apariție a infecției este cel mai ridicat. Pentru a evita această complicație, trebuie să protejați cicatricile sânilor de umezeală (mai exact, evitați contactul cu apa) și să folosiți doar pansamente sterile

O măsură de prevenire a infecției este întărirea sistemului imunitar care are un rol important în prevenirea acestor probleme. Înainte de efectuarea unei operații, se recomandă să aveți un stil de viață sănătos caracterizat de o alimentație echilibrată. 

Există situații când infecția este atât de puternică încât implantul trebuie îndepărtat. Infecția poate crește riscul unei complicații foarte grave, precum capsula contractilă

După vindecare, implantul poate fi reintrodus. 

4. Capsula contractilă

Cea mai gravă complicație care poate să apară ca urmare a unei operații de augmentare a sânilor este ceea ce în termeni medicali se numește capsula contractilă. Mai exact, se formează un strat de țesut conjunctiv în jurul implantului care ajunge să strângă și să deformeze implantul. 

Această complicație este resimțită de pacientă printr-o senzație foarte puternică de sâni tari. Din punct de vedere clinic, există 4 grade ale contracturii, gradul patru fiind cel mai dureros. 

După evaluarea situației de către medicul chirurg estetician, acesta poate propune un tratament sistemic, bazat pe antibiotice și antiinflamatoare sau poate interveni chirurgical. 

5. Hematomul

Hematomul presupune faptul că se adună o anumită cantitate de sânge în buzunarul implantului mamar. Atunci când hematomul este de mici dimensiuni, acesta se încadrează în limite obișnuite. În cazul unui hematom mare, este necesară drenarea

Înainte de efectuarea operației, va trebui să efectuați câteva analize de sânge, mai ales pe cele prin care se poate identifica o posibilă tulburare de coagulare a sângelui. În cazul în care analizele relevă acest aspect, va trebui să renunțați la operație până când problema este rezolvată.

6. Seromul

Seromul este o complicație cu o incidență foarte mică. Apare la un procent mai mic de 2% dintre paciente și se numără printre riscurile cele mai grave și rare. Seromul se caracterizează prin acumularea unui lichid vâscos gălbuie care înconjoară implantul. Implanturile cu suprafață texturată sunt cele mai predispuse la apariția seromului deoarece au un grad ridicat de porozitate. 

Procedura de înlăturare a seromului implică puncția, prin care lichidul este aspirat și supus unui examen anatomopatologic pentru a depista o posibilă tumoare capsulară. Un medic cu experiență poate reduce riscul de apariție a seromului.

7. Ruptura implantului

Simptomatologia în acest caz poate fi prezentă sau nu. Atunci când pacienta simte că ceva nu este în regulă:

  • se modifică forma și mărimea sânilor;
  • apar umflături;
  • apar durerea, sensibilitatea, senzația de arsură, usturime și amorțeală. 

Există situații în care implantul se poate rupe imediat după operație, dar și la o perioadă mai mare, poate chiar ani. Motivele sunt diverse: 

  • apariția capsulei contractile;
  • folosirea necorespunzătoare a instrumentelor chirurgicale din timpul intervenției
  • diferite accidente. 

Dacă se ajunge în această situație, siliconul medical nu are un impact major asupra sănătății pentru că gelurile coezive din compoziția lor nu se scurg. 

Principalele modalități de prevenire sunt verificarea și evaluarea periodică a sânilor de către medicul chirurg, precum și respectarea indicațiilor acestuia.

8. Modificarea sensibilității areolare

Dacă optezi pentru o operație care implică modificarea poziției sau diminuarea areolelor, este posibil să apară o modificare a sensibilității areolelor. Această senzație se poate simți pe termen scurt sau poate rămâne permanent

În cazul în care areolele devin mai puțin sensibile, acest lucru poate afecta viața sexuală sau alăptarea. 

9. Asimetria mamară

Asimetria mamară reprezintă unul dintre motivele pentru care pacientele apelează la operația de augmentare mamară. Însă, chiar și după operație poate apărea această asimetrie dacă chirurgul alege implanturi de dimensiuni diferite pentru a echilibra asimetria. De regulă, prin această tehnică, problema se rezolvă, dar sunt și situații când asimetria este în continuare vizibilă, ceea ce implică o operație suplimentară.

10. Vârsta pacientei

Tot la categoria riscuri se înscrie și vârsta pacientei. Medicii specialiști recomandă ca operația de augmentare a sânilor să se realizeze înainte de vârsta de 45 de ani. Principalul motiv constă în faptul că, după această vârstă, capacitatea de refacere a organismului scade.   

COMPLICAȚII ÎN CAZUL OPERAȚIEI DE RECONSTRUCȚIE MAMARĂ

Operația de reconstrucție mamară poate fi realizată în situația în care pacienta a pierdut unul sau ambii sâni ca urmare a mastectomiei. 

Nici intervenția de reconstrucție mamară nu este lipsită de riscuri, mai ales că poate să apară o serie de complicații, pe lângă cele inerente, prezentate mai sus în situația unui implant mamar. 

Așadar, poate fi vorba despre:

1. Mâncărime și parestezie (furnicături)

Reconstrucția mamară poate fi realizată concomitent cu intervenția pentru eliminarea cancerului mamar. Imediat după operație, pacienta poate simți amorțeală în partea interioară a brațului sau în partea de sus

De asemenea, poate avea o senzație de furnicătură în josul brațului de pe partea cu noul sân. Aceste senzații apar ca rezultat al lezării chirurgicale a nervilor din zona respectivă. În momentul în care se practică limfadenectomia axilară, senzațiile se vor estompa în timp pe o perioada de până la un 1 de la operație.

2. Hernia abdominală

Hernia abdomnială se înscrie în categoria complicațiilor rare care pot să apară după reconstrucția mamară. 

În timpul intervenției, medicul chirurg înlătură mușchiul drept abdominal care poate slăbi peretele abdomenului. Medicul poate insera o plasă sintetică protectoare în zona unde a fost prelevat mușchiul pentru a preveni producerea herniei. 

Dacă se utilizează un lambou de mușchi dorsal mai mare, acesta ar putea îngreuna mișcările din umăr care, adesea, sunt compensate prin acțiunea altor mușchi din regiune. Acest lucru ar putea conduce la realizarea îngreunată a unor acțiuni zilnice (cum ar fi intrarea și ieșirea din cadă) sau abilitatea de a înota sau schia.

Lasa un comentariu

Call Now Button