Sindromul Poland reprezintă o afecțiune definită prin dezvoltarea nefirească a mușchilor într-o parte a toracelui. Nu există o explicație științifică de ce este aceasta se manifestă în partea dreaptă a toracelui. 

Sindromul constă într-o anomalie, ce se caracterizează prin absența țesuturilor adipoase și a părții musculare ale pieptului. Această afecțiune este întâlnită rar, dar rămâne una dintre malformațiile neobișnuite a cărei cauză nu este încă cunoscută. 

În rândurile de mai jos, vei regăsi informații cu privire la posibilele cauze ale apariției anomaliei fizice, modalități de diagnosticare și tratamentul potrivit pentru corectarea acesteia.

Scurt istoric al Sindromului Poland

sindromul poland a fost descoperit de omul de stiinta Alfred Poland
Sursa: Freepik.com

Această afecțiune a fost analizată din punct de vedere medical în Franța, de către Alfred Poland, acesta fiind primul chirurg ce a depistat sindromul. Acesta, aflat în timpul studenției sale, a observat semnele acestei malformații, ce urma a fi analizată mai detaliat în anul 1841.

Ulterior, numeroși oameni din domeniul științei au realizat cercetări amănunțite privind maniera în care este inițiat acest sindrom. Din perspectiva unor cercetători, această afecțiune apare atunci când fluxul sanguin  prezintă deficiențe în zona arterei subclaviculare, în timpul dezvoltării în perioada embrionară. 

Din punct de vedere medical, această problemă se numește ischemie și apare la vârsta de 6 săptămâni, afectând dezvoltarea normală a fetusului. Dar, această teorie nu a putut fi demonstrată cu explicații științifice.

Cu toate că este o malformație congenitală, această afecțiune nu este des moștenită de la părinți. Statisticile din aria medicală dovedesc că sunt rare situațiile în care doi pacienți din aceeași familie se confruntă cu acest sindrom.

Simptomele sindromului Poland

simptomele sindromului poland
Sursa: Freepik.com

Sindromul Poland prezintă mai multe simptome fizice, ce sunt ușor de sesizat. Însă, aceste semne variază în funcție de particularitățile cazului. Cele mai frecvente simptome apar la nivel:

  • Muscular – o zonă a mușchilor pectorali este afectată, fiind dezvoltată parțial;
  • Sânilor – sânul este dezvoltat anormal (hipoplazie, aplazie);

De asemenea, se pot întâlni alte semne ale acestei afecțiuni precum:

  • Lipsa mușchilor secundari din zona pieptului sau din părțile laterale;
  • Devieri ale sternului;
  • Deformații ale mâinii/ brațului;
  • Degete scurte ale mâinii subdezvoltate;
  • Dezvoltarea anormală a coastelor;
  • Areola mamară și mameloanele nu sunt dezvoltate normal (în cazul femeilor);
  • Absența pilozității axilare.

Trebuie specificat faptul că pielea de pe partea afectată este mult mai subțire. De asemenea, s-a constatat inexistența grăsimii subcutanate. 

Sunt întâlnite situații, în care cei care suferă de această afecțiune întâmpină probleme:

  • Cu alte zone osoase și musculare;
  • La nivelul rinichilor;
  • În zona coloanei vertebrale;
  • Cu sistemul digestiv.

Un aspect important de menționat este faptul că cel care este diagnosticat cu sindromul Poland nu se confruntă cu probleme privind funcția neurologică.

Diagnosticarea cu Sindrom Poland

cum se diagnosticheaza sindromul Polonia
Sursa: Freepik.com

Constatarea medicală se realizează în urma analizării zonei dezvoltate anormal și identificarea semnelor specifice sindromului, printre care cel mai evident fiind lipsa mușchiului pectoral.
În cele mai multe cazuri, constatarea se realizează după efectuarea nașterii, când copilul poate fi analizat medical în vederea detectării posibilelor malformații ce pot să apară în procesul de dezvoltare.

În vederea constatării medicale se realizează următoarele analize și verificări clinice:

  • Hemoleucogramă – se va face un set de analize prin care se analizează valorile sistemului hematologic;
  • Analizarea ganglionilor limfatici – se examinează sistemul limfatic în vederea identificării prezenței unui limfom;
  • Tomografie computerizată – se realizează pentru examinarea malformațiilor existente în cutia toracică și a mușchiului lat din zona din spate a brațului;
  • Examinare radiologică a toracelui – se efectuează pentru stabilirea anomaliilor din zona coastelor sau orice malformație de natură osoasă;
  • Tomografie prin intermediul rezonanței magnetice – se are în vedere pentru o imagine mai clară a coloanei vertebrale și a articulațiilor.

Dacă există forme mai ușoare ale acestui sindrom, se va face diagnosticarea pe măsura dezvoltării sistemului osos. 

Încă din perioada pubertății, se pot identifica anumite semne ale dezvoltării anormale, care ar putea să facă trimitere la sindromul Poland (spre exemplu, în situația fetelor se va remarca o creștere deformată a pieptului).

Tratament și intervenții chirurgicale pentru Sindromul Poland

cum se tratează sindromul Poland
Sursa: Freepik.com

Poți trata acest sindrom cu ajutorul chirurgiei reconstructive. Este vizată:

  • Îmbunătățirea aspectului simetric al sânilor;
  • Reconstrucția toracică prin folosirea unui cartilaj artificial.

În funcție de particularitatea cazului, tratamentul poate să difere. În formele ușoare ale acestui sindrom, sunt suficiente:

  • Augmentarea mamară – se realizează prin intermediul implanturilor de silicon, ce au în componența lor o substanță, ce acționează ca un înlocuitor muscular în vederea garantării protejării implantului;
  • Formarea de mamelon – după finalizarea procesului de reconstrucție a sânilor, se creează sau se îmbunătățește zona mamelonului. Sfârcul se formează prin folosirea țesutului mamar actual și presarea lui sub forma unei biluțe. Areola este creată prin intermediul unei grefe de piele.

În cazul femeilor care beneficiază de suficientă grăsime, chirurgul plastician poate realiza intervenția de reconstrucție folosind acele țesuturi adipoase. Țesutul poartă denumirea de lambou, fiind folosit în refacerea sânilor.

Se poate opta și pentru transplantul de mușchi sau piele în vederea corectării lipsei liniei axilare. Mușchiul este sustras prin intermediul unei tăieturi mici pe diagonală în spate, poziționat peste implantul mamar și cusut în zona pectorală. În felul acesta se poate câștiga o mai bună simetrie a sânilor.

În situația bărbaților, se poate realiza intervenția de refacere chiar de la vârsta de 14 – 15 ani. La femei, este nevoie de timp în vederea încheierii dezvoltării sânilor.

Sunt recomandate tratamentele de ordin chirurgical atunci când pacientul se confruntă cu:

  • Greutăți din punct de vedere funcțional;
  • Probleme legate de aspectul estetic;
  • Probleme la nivelul coloanei vertebrale (scolioza);
  • Nesiguranțe privind protejarea peretelui toracic.

Există situația în care pacientul prezintă lipsa unor coaste sau o dezvoltare lor precară. Astfel, se va apela la implantul unui cartilaj pentru a reface structura toracelui.

Anomalia mâinilor (sindactilie) se poate corecta la o vârstă fragedă (1 an) sau mai târziu, în funcție de gravitatea malformației brațului.

Concluzii

Sindromul Poland este o anomalie congenitală destul de rară și presupune o dezvoltare anormală sau chiar absentă privind mușchii pectorali într-o singură parte a corpului. 

În vederea tratamentului pentru această afecțiune se poate opta pentru proceduri chirurgicale corespunzătoare. Prin intermediul lor, se pot înregistra rezultate uimitoare privind îmbunătățirea considerabilă a aspectului, din punct de vedere funcțional și estetic.

Ameliorarea aspectului fizic al pacientului care se confruntă cu acest sindrom reprezintă una dintre contribuțiile semnificative privind reintegrarea în viața socială și nu numai.

Dacă te confrunți cu acest sindrom și ai nevoie de o reconstrucție a sânilor, programează o consultație la Dr. Panțuru. Apelează cu încredere la serviciile de chirurgie estetică puse la dispoziție de Dr. Panțuru.

3 Comentarii

  • Timis valerica
    Postat 23/04/2021 8:06 pm 0Likes

    Buna ziua eu am nascut o fetita cu sindrom poland..lipsa pectoral si degete mai micute..sant tare dezamagita as vres ss stiu msi sant cazuri de copii cu acest sindrom.cu arata defectul lor se observa tare..va multumesc

  • Iasmina Tega
    Postat 10/04/2023 4:30 pm 0Likes

    Bună ziua,

    Sunt interesata de tratamentul cu privire la sindromul Poland. Durata tratamentului, cost și timpul necesar de refacere, in mod special pt operația de mărire a sânului stâng, și pentru transplantul de mușchi.

    Va mulțumesc anticipat.

  • Alexandru mariana
    Postat 04/07/2023 8:10 pm 0Likes

    Bună seara fetita de 16 ani are lipsa mușchiului dar lipsa totala a sternului a fost operat la 3 săptămâni de la naștere asa ea născut fără stern . Acum nu avem un medic va rog dk se poate pentru o consiltatie

Lasa un comentariu

Call Now Button