Mamoplastia de reducție sau micsorarea sanilor este o procedură folosită pentru înlăturarea surplusului de grăsime, țesut și piele în vederea obținerii unei mărimi proporționate corpului și unui aspect mult mai frumos și natural.

Sânii prea mari și lăsați pot cauza femeilor numeroase probleme de sănătate, afectând totodată și starea lor emoțională. Prezentând un aspect inestetic, în mod cert acest lucru conduce la un stres psihic greu de gestionat, persoana pierzându-și încrederea în sine.

În acest context, soluția o reprezintă intervenția de micșorare a sânilor, având un rol definitoriu în îmbunătățirea sănătății și esteticii lor. Descoperă în rândurile următoare mai multe informații despre procedura de reducție mamară, când trebuie să se apeleze la această operație și riscurile pe care le poate prezenta aceasta.

Ce presupune operația de micșorare a sânilor?

Micsorarea sanilor este o procedură de chirurgie estetică ce are scopul de a diminua dimensiunea și greutatea sânilor, contribuind la crearea unui contur mult mai plăcut, corect proporționat cu corpul pacientei. Îndepărtând excesul de țesut mamar, grăsime și piele lăsată, reducția mamară nu numai că face sânii mai mici, ușori și fermi, ci și îmbunătățește complexul areolo-mamelonar și simetria sânilor.

micsoarea sanilor
Sursa: Freepik.com

Înainte de intervenție, este esențială luarea în considerare a următoarelor aspecte:

  • Este nevoie de un set de analize medicale, inclusiv o ecografie mamară în vederea constatării stării de sănătate a sânilor și identificării oricărui posibil risc;
  • Este efectuată o consultație inițială în care chirurgul estetician discută cu pacienta despre această intervenție și schimbările ce se vor aduce la nivelul sânilor. Totodată, medicul va stabili tehnica chirurgicală necesară pentru remodelarea lor;
  • Întreaga operație are loc sub anestezie generală, iar durata ei poate oscila între 3 și 5 ore, în funcție de corecțiile solicitate și complexitatea cazului.

În ce constă procedura?

Micsorarea sanilor se realizează prin incizii pe sâni în vederea îndepărtării chirurgicale a excesului de grăsime, țesutului glandular și pielii. Există situații când acest surplus adipos este eliminat prin liposucție. Dacă dimensiunea sânilor se datorează în mare parte țesutului gras și excesul de piele nu este un factor deciziv, liposucția poate fi folosită în procedura de reducere a sânilor. 

Tehnica utilizată este determinată de:

  • Starea de sănătate a pacientei;
  • Anatomia sânilor;
  • Cantitatea dorită de reducere a grăsimii;
  • Sfaturile chirurgului estetician și preferințele pacientei.

Intervenția are loc sub anestezie generală și implică realizarea unei incizii în jurul areolei și pe verticală până la pliul sânului. Are loc îndepărtarea țesutului adipos și poziționarea corectă a areolei și a mamelonului. Totodată, țesutul mamar subiacent este redus, ridicat și modelat. În privința areolei, poate fi redusă  și ea la o dimensiune mai mică, în concordanță cu mărimea sânilor.

La final, are loc închiderea inciziilor, în vederea remodelării sânilor. Suturile sunt stratificate adânc în țesutul mamar pentru a crea și susține sânii noi formați. Liniile de incizie sunt permanente, însă în cele mai multe cazuri ele se estompează cu trecerea timpului.

Imediat după operație, sânii vor fi acoperiți cu un pansament de tifon sau bandaje. Un tub poate fi plasat sub fiecare braț pentru a drena orice exces de lichid. Pacientei i se va administra o medicamentație adecvată pentru a diminua disconfortul și durerile post intervenție. Astfel se elimină orice risc de infecție.

Ce presupune îngrijirea după intervenție?

În primele zile sau săptămâni după operație:

  • Sânii prezintă o sensibilitate ridicată, prezentând umflături și echimoze;
  • Sânii sunt protejați prin intermediul unui sutien elastic de compresie recomandat de chirurgul estetician;
  • În primele zile este nevoie de un tratament cu analgezice, diminuând considerabil sensibilitatea și presiunea apărută la nivelul toracelui (se poate aplica gheață în vederea reducerii disconfortului);
  • Este nevoie de o limitare a activității fizice (minim 5 săptămâni) pentru vindecarea completă;
  • După primele 7 zile de la intervenție se efectuează primul duș cu apă caldă, fiind necesare mișcări fine și lente în zona toracelui;
  • Inciziile se vindecă în aproximativ 3 săptămâni, aspectul semnelor estompându-se treptat;
  • După primele luni, sânii vor avea un aspect mult mai frumos și natural, semnele postoperatorii începând să se estompeze.

Când este nevoie de această intervenție?

micsorarea sanilor
Sursa: Unsplash.com

În vederea efectuării interventiei de reducție mamară, pot să apeleze persoanele care se confruntă cu:

  • Probleme legate de forma și greutatea sânilor (sâni prea voluminoși, grei, areole mamare poziționate în jos, asimetrie între sâni);
  • Dureri de spate, umeri, probleme la nivelul coloanei cervicale generate de greutatea sânilor;
  • Dificultăți în viața de zi cu zi datorate disconfortului sânilor voluminoși (probleme în găsirea pieselor vestimentare potrivite, inconfort la nivel psihic cauzat de estetica lor etc.);
  • Schimbări privind aspectul pielii – depigmentări, iritații în zona șanțului inframar etc.

Cu toate că această procedură poate fi realizată la orice varsta, principala condiție ce se aplică constă în atingerea pragului de maturitate în privința dezvoltării sânilor.

Nu este efectuată intervenția de micșorare a sânilor, dacă pacienta se află în:

  • Proces de creștere a sânilor;
  • Perioada de alăptare.

Ce riscuri prezintă intervenția de reducție mamară?

Ca orice altă operație chirurgicală, reducția mamară poate avea potențiale complicații, însă acestea sunt destul de rare. Riscul de complicații este diminuat considerabil, atunci când operația este realizată de către un chirurg estetician cu o vastă expertiză în acest domeniu.

Printre posibilele complicații ale acestei intervenții menționăm:

  • Semne inestetice;
  • Asimetrii ce implică altă intervenție la nivelul sânilor;
  • Infecții;
  • Deschiderea suturilor;
  • Hematoame;
  • Reacții alergice la anestezie.

Majoritatea complicațiilor pot fi împiedicate sau monitorizate prin intermediul unei evaluări minuțioase a pacientei, chirurgul estetician indicând o medicamentație corectă acesteia. Însă, pacienta trebuie să respecte în totalitate acest plan, inclusiv recomandările privind perioada de recuperare. 

Concluzii

A avea sâni frumoși nu înseamnă întotdeauna să ai sâni mai mari. Totul ține de formă și proporție, iar un chirurg estetician le poate îmbunătăți pe ambele utilizând micsorarea sanilor sau reducție mamară, cu tehnici adaptate necesităților și așteptărilor pacientelor.

Numeroase femei apelează la această procedură pentru a soluționa durerile cauzate de sânii grei și lăsați, dar și pentru a elimina orice disconfort creat din cauza aspectului lor inestetic.

O astfel de intervenție ajută pacientele în redobândirea încrederii în sine, promovând o imagine pozitivă și puternică. 

Cu toate că se pot observa rezultate imediat după operație, este esențial ca pacientele să înțeleagă că poate dura luni până când cicatricile se estompează și sânii prezintă aspectul dorit. Rezultat final este permanent, însă forma și dimensiunea sânilor se pot modifica pe fondul unor factori precum îmbătrânirea, creșterea sau pierderea în greutate.

Astfel, dacă ești interesată de această intervenție chirurgicală sau de alte operatii estetice, programează o consultație la cabinetul Dr. Panturu pentru a afla răspunsurile la toate întrebările tale.

Lasa un comentariu

Call Now Button