Procesul de îmbătrânire este reprezentat de deteriorarea fibrelor de colagen și elastină din straturile profunde ale dermului, elemente cruciale în menținerea fermității și elasticității pielii. Factorii principali care accelerează acest proces includ ereditatea, fumatul, stresul, expunerea la razele UV, oboseala cronică și hidratarea insuficientă. 

În urma acestor influențe, pielea își pierde din elasticitate și fermitate, ceea ce duce la apariția ridurilor superficiale. Ca răspuns la această problemă, a fost dezvoltată terapia vampir sau PRP (Platelet-Rich Plasma), o metodă inovatoare de regenerare și stimulare a producției de colagen și elastină noi.

Ce este terapia vampir sau PRP?

Deși sângele este compus în mare parte din plasmă, el conține și componente solide precum celule roșii, celule albe și trombocite. Trombocitele, cunoscute pentru rolul lor esențial în coagularea sângelui, sunt, de asemenea, bogate în proteine numite factori de creștere, care sunt vitale pentru stimularea producției de noi fibre de colagen.

Terapia vampir utilizează plasma proprie a pacientului îmbogățită cu trombocite (PRP), concentrând astfel un număr mare de factori de creștere care au un efect puternic asupra regenerării țesuturilor pielii, tendoanelor, ligamentelor, mușchilor și articulațiilor.

Terapia începe cu extragerea unei cantități mici de sânge de la pacient, care este apoi centrifugat pentru a separa plasma bogată în trombocite de restul componentelor sanguine. Plasma astfel obținută, activată prin adăugarea de clorură de calciu pentru eliberarea unui număr mai mare de factori de creștere, este reinjectată în derm cu ajutorul unui ac fin. Această procedură non-chirurgicală contribuie la regenerarea țesuturilor și la îmbunătățirea aspectului și texturii pielii, cu rezultate ce devin vizibile treptat în decurs de 3-4 săptămâni.

Care sunt efectele și beneficiile terapiei vampir (PRP)?

Beneficiile și efectele terapiei vampir

Terapia vampir oferă multiple beneficii atât din punct de vedere cosmetic, cât și financiar:

 • Piele mai luminoasă și mai netedă: aspectul general al pielii este îmbunătățit, devenind mai radiant și mai ferm.
 • Utilizare de țesut propriu: nu se injectează substanțe artificiale, ceea ce face ca terapia să fie naturală și compatibilă cu organismul.
 • Siguranță și minimizarea riscurilor: procedura este sigură, iar riscul de efecte adverse este redus.
 • Recuperare rapidă: timpul necesar pentru recuperare este scurt, permițând reluarea activităților cotidiene în timp record.
 • Costuri accesibile: prețurile sunt mai competitive în comparație cu alte tratamente de rejuvenare.
 • Procedură minim invazivă: terapia reprezintă o alternativă eficientă la liftingul chirurgical, fiind mai puțin invazivă.

Care sunt efectele și beneficiile terapiei vampir (PRP)?

Efectele terapiei vampir:

 • Atenuarea ridurilor de la nivelul pleoapelor
 • Reducerea cearcănelor
 • Diminuarea ridurilor din jurul buzelor
 • Îmbunătățirea texturii pielii
 • Fermitate sporită în zona ochilor
 • Restaurarea volumului facial pierdut
 • Reducerea ridurilor fine de pe buze
 • Eliminarea petelor și uniformizarea tonului pielii

Pregătirea pentru procedură:

Consultația inițială este esențială pentru a se discuta despre procedură, efecte și așteptările pacientului. În ziua procedurii, este important ca pacienții să nu poarte machiaj, să fie proaspăt bărbieriți și să își dezinfecteze fața cu o soluție antiseptică non-alcoolică. Este recomandat să evite medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene și suplimentele naturiste pentru a reduce riscul de sângerare. De asemenea, este preferabil ca pacientele să nu fie în perioada menstruală.

Care sunt efectele și beneficiile terapiei vampir (PRP)?

Desfășurarea procedurii:

Terapia PRP începe cu extragerea sângelui din vena pacientului și centrifugarea acestuia pentru a obține un concentrat de plasmă și trombocite. Această infuzie bogată în factori de creștere este apoi injectată în piele în zonele necesare tratamentului. Factorii de creștere eliberați de trombocite stimulează regenerarea celulară și încetinesc procesul de îmbătrânire. Procedura durează aproximativ o oră și poate fi efectuată sub anestezie locală simplă, prin refrigerare sau cu ajutorul unei creme anestezice aplicate local.

Recomandări post-procedură pentru terapia vampir

Chiar dacă denumirea terapiei vampir poate părea intimidantă, aceasta nu este o procedură foarte invazivă și nu lasă cicatrici, ci doar o ușoară roșeață locală ce dispare în 1-3 zile.

Revenirea la activitățile sociale: Dacă terapia este efectuată pe zone extinse, se recomandă reluarea activităților sociale după aproximativ 24 de ore. În acest interval, este esențial să mențineți fața hidratată și să utilizați creme sau geluri reci pentru a reduce vânătăile, inflamația și roșeața.

Protecție solară: Este necesară aplicarea repetată a produselor cu factor de protecție solară de minimum 30, în special pe timpul zilei.

Evitarea căldurii excesive: Se recomandă evitarea saunei, băilor sau dușurilor fierbinți.

Vizibilitatea rezultatelor:

Efectele terapiei încep să fie vizibile după primele 2-3 săptămâni și pot dura câteva luni. Se sugerează repetarea terapiei la interval de 3-4 luni sau, după caz, la 6 luni-un an pentru menținerea rezultatelor.

Care sunt efectele și beneficiile terapiei vampir (PRP)?

Posibile reacții adverse și contraindicații

– Fiind o procedură ce implică injecția de substanțe naturale în piele, terapia vampir este extrem de sigură, iar riscul de efecte adverse este minim.

– După injectare, pot apărea mici vânătăi și o ușoară inflamație locală, care sunt, însă, temporare.

Când să apelezi la terapia vampir

Această terapie este destinată oricui dorește să încetinească procesul de îmbătrânire și să îmbunătățească textura pielii. Este recomandată dacă te confrunți cu:

 • Pielea care își pierde din culoare datorită fluxului sanguin redus.
 • Forma feței care se modifică pe măsură ce musculatura slăbește și producția de colagen scade.
 • Textura pielii care se degradează.

Contraindicații: Procedura nu este indicată pacienților care urmează tratamente cu medicamente anti-agregante sau anti-coagulante, decât dacă acestea pot fi întrerupte cu cel puțin 10 zile înaintea terapiei.

Deși poartă o denumire care poate induce teamă, terapia vampir este un tratament de rejuvenare facială care utilizează sângele propriu al pacientului, fiind asociat cu riscuri minime și rezultate impresionante. Programează-te acum la o consultație pentru a afla mai multe despre această procedură inovatoare. 

Lasa un comentariu

Call Now Button