Buza de iepure și gura de lup sunt malformații faciale pe care le întâlnim la nașterea copiilor. Dacă nu sunt rezolvate imediat, la maturitate, aceste imperfecțiuni se transformă în complexe ale adultului.
Statisticile spun că buza de iepure este întalnită mai mult la băieți decât la fete, însă fetele sunt deranjate mai mult de aspectele inestetice. Buza de iepure și gura de lup sunt afecțiuni care pot să apară pe una sau pe ambele părți ale gurii. Deoarece buza și palatul (cerul gurii) se dezvoltă separat, este posibil ca pacientul să aibă:
- buză de iepure fără gură de lup;
- gură de lup fără buză de iepure;
- ambele malformații.
Pe lângă faptul că aceste anomalii congenitale sunt inestetice, ele au și un impact negativ asupra funcționalității organismului. Din fericire, aceste defecte se pot corecta prin intervenții chirurgicale.
Ce este buza de iepure sau cheiloschizis?
Buza de iepure este o malformație facială identificată de specialiști cu termenul de cheiloschizis, care de multe ori apare concomitent cu palatoschizisul. O buză de iepure se remarcă printr-o distanțare a celor două părți ale buzei superioare și se prezintă ca spațiu îngust în pielea buzei superioare. Această separare poate ajunge mai departe de baza nasului, incluzând oasele maxilarului superior, respectiv gingia superioară.
Ce este gura de lup sau cheilopalatoschizis?
Gura de lup reprezintă o malformație care apare la nivelul nasului și cavității bucale. Cheilopalatoschizis reprezintă o despicare sau deschidere în cerul gurii. Malformația are posibilitatea de a afecta palatul dur (porțiunea osoasă din față a cerului gurii), precum și palatul moale (porțiunea moale din spate a cerul gurii). De cele mai multe ori, persoanele care au aceste anomalii suferă întârzieri în dezvoltarea limbajului și întâmpină dificultăți în ceea ce privește procesul de alimentație.
Cum sunt diagnosticate aceste anomalii?
Deoarece despicătura provoacă efecte fizice foarte evidente, buza de iepure sau gura de lup sunt ușor de diagnosticat. Ecografia prenatală poate determina uneori dacă există o fisură la un copil nenăscut. Dacă despicătura nu a fost detectată înainte de naștere, un examen fizic al gurii, nasului și palatului confirmă prezența acestor anomalii după naștere. Uneori pot fi efectuate teste de diagnostic pentru a identifica sau exclude prezența altor anomalii.
Care sunt cauzele dezvoltării buzei de iepure sau a gurii de lup?
Specialiștii încă nu au identificat exact factorii care provoacă aceste malformații congenitale. Totuși, frecvența ridicată a unor practici mai puțin favorabile fătului, pe durata sarcinii, pot contribui la apariția acestora.
De obicei, buza de iepure și gura de lup apar atunci când:
- mama este supusă, în timpul sarcinii, la un tratament medicamentos afectează dezvoltarea normală a fătului.
- o rudă de gradul I suferă deja de una dintre aceste cauze;
- fumatul sau consumul de alcool, precum și abuzul de alte substanțe (în perioada sarcinii) pot avea efecte secundare și pot favoriza dezvoltarea unor anomalii la nivel estetic.
Care este soluția pentru tratarea buzei de iepure și a gurii de lup?
Din fericire există vindecare pentru aceste anomalii congenitale. Înfățișarea poate fi remediată cu ajutorul practicilor de chirurgie estetică.
Doctor Radu Panțuru recomandă ca intervenția chirurgicală să aibă loc la bebelușii de 6 până la 12 luni. În acest fel, se evită dezvoltarea problemelor la vorbire sau a complexelor care pot afecta calitatea vieții.
La maturitate, buza de iepure sau gura de lup devin defecte inestetice, care creează adesea complexe atât domnilor, dar în special doamnelor și domnișoarelor. Pe lângă faptul că pot afecta calitatea vieții, aceste afecțiuni facile mai pot favoriza:
- apariția infecțiilor la nivelul urechii;
- probleme dentare;
- defecte în vorbire.
Din fericire, chirurgia estetică modernă are soluția pentru a remedia și a le corecta. Odată cu intervenția estetică, se vor îmbunătăți și aspecte precum:
- încrederea în sine;
- confortul în timpul masticației;
- vorbirea normală.
Ce presupune intervenția chirurgicală pentru remedierea acestor malformații?
Intervenția va începe prin realizarea anesteziei. Anestezistul va rămâne în sala de operație tot timpul pentru a se asigura că pacientul nu se va trezi și nu va simți vreo durere în timpul operației. După ce copilul este complet adormit, medicul chirurg va începe intervenția. Operația de reconstituire a feței implică următoarele etape:
- Unirea părților buzei despicate.
- Obținerea simetriei gurii.
- Alinierea gurii cu nasul, astfel încât pacientul să poată respira normal.
- Refacerea arcului lui Cupidon.
- Redarea aspectului normal la nivelul chipului.
- În cazul gurii de lup, poate fi nevoie de modelarea naso-alveolară deoarece căile respiratorii sunt adesea afectate.
Buza de iepure și gura de lup – pot implica mai multe intervenții chirurgicale
Înainte de efectuarea operației, medicul specialist evaluează fiecare pacient în parte. În funcție de gradul malformației, el va identifica dacă este nevoie de o singură intervenție chirurgicală sau de mai multe. Această decizie depinde de următoarele aspecte:
- Buza poate fi despicată în totalitate sau mai puțin – o buză despicată complet presupune o despicătură adâncă care afectează atât buza superioară, cât și aria nazală. Pe de altă parte, una mai mică afectează doar o zonă din partea superioară a buzei.
- Buza poate fi afectată fie într-o singură parte, fie în ambele.
- În cazul gurii de lup, pot exista și alte malformații la nivelul nasului – fiind vorba de o malformație complexă, pot fi necesare mai multe intervenții chirurgicale. Intervențiile secundare au rolul de a reface simetria feței și de a facilita respirația normală.
Ce trebuie să știi înainte de intervenția chirurgicală?
Chirurgia poate fi stresantă atât pentru copilul tău, cât și pentru tine. Vei participa la diverse consultații, unde copilul tău va beneficia de un control medical și de analize de sânge.
Trimiterea unui copil la operație, în special a unuia mic, este dificilă pentru orice părinte. Este important să te pregătești sufletește și să cauți sprijin din partea familiei și a prietenilor pentru a te liniști. Operația trebuie privită ca pe o soluție eficientă pentru eliminarea oricăror probleme determinate de gura de lup sau buza de iepure.
Dacă operația se efectuează la o vârstă la care copilul este conștient, este important să discuți cu acesta și să îi oferi argumentele pentru care o astfel de operație îi va aduce doar beneficii.
De asemenea, dă-i copilului tău medicamentele sale obișnuite pe bază de rețetă, cu excepția cazului în care medicul ți-a spus să oprești anumite medicamente înainte de operație.
În ceea ce privește hrănirea, copilul poate fi hrănit cu lapte matern cu până la 4 ore și cu formulă cu până la 6 ore înainte de operație. Consumul altor lichide, semilichide și alimente solide TREBUIE ÎNTRERUPT cu 8 ore înainte de operație.
Adesea, malformațiile la nivelul feței sunt percepute de pacienți ca fiind cele mai neplăcute, însă în cazul buzei de iepure și a gurii de lup, medicul trebuie să îți clarifice faptul că natura defectelor este congenitală și că acestea pot fi tratate cu succes.
Consultația are rolul de a stabili care sunt dorințele și de a înțelege obiectivele intervenției chirurgicale. Chirurgul va explica ce presupune intervenția chirurgicală pentru buza de iepure sau gura de lup și care sunt posibilele riscuri. De asemenea, va descrie implicațiile post-operatorii, dar îi va sublinia și beneficiile. Nu uita! Pentru a elimina grijile, discută orice nelămurire pe care o ai în privința acestei operații.
Care sunt riscurile unei astfel de intervenții chirurgicale?
Repararea buzei despicate și/ sau a palatului este importantă pentru dezvoltarea și calitatea vieții copilului tău. Medicul chirurg îți va explica beneficiile, obiectivele și riscurile potențiale.
Riscurile posibile ale unei astfel de operație sunt:
- Sângerarea;
- Infecţia;
- Vindecarea slabă a inciziilor;
- Vindecarea neregulată a cicatricilor;
- Iregularități reziduale și asimetrii la nivelul buzei sau nasului;
- Riscuri de anestezie;
- Probleme respiratorii după operație;
- Alergii provocate de instrumentele și materialele utilizate în cadrul intervenției;
- Deteriorarea structurilor mai profunde (nervii, vasele de sânge, mușchii și canalul auditiv);
- Posibilitatea de intervenții chirurgicale secundare.
Perioada post-operatorie pentru buza de iepure sau gura de lup
Unele dureri sunt normale după operație. Copilul va fi trimis acasă cu medicamente pentru durere și tratament cu antibiotic pentru câteva zile. În perioada post-operatorie, părinții trebuie să fie atenți la posibila apariție a vreunei infecții care poate fi anunțată de o temperatură ridicată.
În acest timp, zona buzei și a nasului trebuie protejată tocmai pentru a nu da curs apariției infecțiilor. Aceste zone se vor curăța cu soluții saline de câteva ori pe zi. După curățare, mai poate fi necesară aplicarea unui unguent antibacterian.
De asemenea, în primele zile după operație, este posibil să vezi următoarele lucruri:
- existența unei cantități mici de sânge în mucoase sau salivă timp de câteva zile – mucoasa sau saliva vor apărea roz.
- un drenaj mai clar decât de obicei poate proveni din nas timp de câteva săptămâni – acest fenomen este determinat de faptul că deschiderea dintre nas și gură este acum închisă. Înainte de operație, mucoasa se scurgea direct în gură.
- intensificarea sforăitului și existența vocii înfundate pentru pentru câteva săptămâni – acest efecte vor dispărea atunci când imflamația și drenajul se vor diminua.
- dificultăți de somn înainte și după operație – somnul va reveni la normal după câteva săptămâni.
- apetit redus – după operație, este cel mai important să te asiguri că copilul bea suficiente lichide pentru a rămâne hidratat.
Uneori pot să rămână cicatrici ușoare care fie vor dispărea în time, fie vor fi corectate tot cu ajutorul chirurgiei estetice. În unele situații, pentru o refacere completă, se recomandă și logopedia.
După recuperarea post-operatorie, pacientul capătă un aspect normal al feței. Chipul devine simetric, iar buzele apar ca fiind egale și arcuite sub un aspect plăcut.
Concluzii
Metodele chirugicale folosite de Dr. Radu Panțuru aduc rezultate excelente și mulțumirea pe chipurile clienților. Dacă ai nevoie de o operație pentru eliminarea acestor afecțiuni sau copilul tău suferă de o astfel de malformație, apelează cu încredere la serviciile de chirurgie estetică oferite de Dr. Panțuru.
Programează o consultație chiar acum!
2 Comentarii
Robert dezsi
Bună ziua
Numere meu este Robert dezsi, am vârsta de 15 ani, si ma-m născut cu gura de iepure, as fi vrut să stiu cât ar costa această operație, sincer să fiu, as vrea să arăt ca un băiat norma.
Muntenu Lia Denisa
Bună ziua am și eu o fetita cu buza de iepure sau de lup nu miau zis exact ce malformație este fetita mea are 3 luni jumate dacă o sa operez o sa îi rămâne semn ceva ?
Lasa un comentariu