Din păcate, cancerul de sân este una din cele mai frecvente forme de cancer care afectează femeile din România, și nu numai. Iar mastectomia a devenit, în ultimii ani, o procedură necesară în tot mai multe cazuri. De aceea, pentru tot mai multe femei care au înfruntat această boală atât de grea, operația de refacere a sânilor reprezintă modalitatea ideală pentru redobândirea unui bust armonios și feminin.

De asemenea, o astfel de operație este deosebit de importantă pentru paciente și din punct de vedere al recâștigării încrederii în propria lor imagine, în frumusețea propriului corp – lucruri ce duc, implicit, la creșterea calității vieții.

Să vedem, însă, în ce constă procedura de reconstrucție a sânilor!

Este vorba de o procedură realizată post-mastectomie, adică în urma amputării sânilor, pentru refacerea formei și funcționalității acestora.

Așa cum spuneam, tot mai multe paciente diagnosticate cu cancer la sân au nevoie de o astfel de intervenție pentru a scăpa de boală, iar unele femei aleg mastectomia chiar fără a avea cancer, însă tocmai pentru a minimiza riscul dezvoltării acestei boli, deoarece au un istoric de acest gen în familie, sau suferă de mutația genetică BRCA.

Unul dintre cele mai cunoscute astfel de cazuri la nivelul întregului mapamond este cel al Angelinei Jolie, care în 2013 anunța, într-un editorial postat în New York Times, că și-a făcut o dublă mastectomie profilactică.

Vedeta le transmitea, atunci, femeilor că luarea deciziei de a se supune unei astfel de proceduri nu a fost ușoară, însă este fericită că a făcut-o, întrucât amputarea sânilor au făcut ca șansele ei de a dezvolta cancer la sân să scadă de la 87%, la sub 5%.

Evident, după mastectomie, Angelina Jolie a trecut și printr-o operație de refacere a sânilor cu implanturi, astfel că și-a recăpătat bustul și se declarase chiar încântată de frumusețea lui.

Tipuri de reconstrucții de sân

Chirurgia reconstructivă a sânilor cuprinde o întreagă serie de metode: implanturi mamare, grefă de piele, grăsime sau o secțiune de mușchi cu țesut dermo-grasos (o porțiune mică de derm de care este atașat țesutul gras), prelevată din zona abdomenului sau a spatelui și transpoziționată la nivelul sânilor.

Reconstrucția sânilor prin implanturi mamare

Cea mai populară alegere atunci când vine vorba despre reconstrucția sânilor constă în implantul mamar. La fel ca în cazul măririi sânilor cu silicon, acest implant poate fi de diferite tipuri, însă, de obicei, se optează pentru cel care, la palpare, oferă o senzație cât mai naturală.

Tehnici de reconstrucție a sânilor cu implanturi:

 • Într-o singură etapă – se mai numește și „operație de reconstrucție imediată a sânilor” și este efectuată în același timp cu mastectomia. Pentru susținerea implantului, în această procedură se folosește o substanță care funcționează ca subtitut muscular.
 • În două etape – numită și „reconstrucție amânată”. Este cea mai utilizată procedură și presupune implantarea unui țesut care ajută la întinderea mușchilor și a pielii, după care este îndepărtat și înlocuit cu implanturi.

Reconstrucția sânilor prin lambouri

Acest tip de reconstrucție a sânilor presupune utilizarea de țesuturi proprii ale pacientelor care dispun de suficientă piele și de grăsime în exces, pentru a le reface sânii la forma pe care o aveau înainte de a fi amputați.

Proceduri de reconstrucție a sânilor prin lambouri: 

(*lambou – porțiune de mușchi sau piele la care se conservă vascularizația și care se repoziționează în altă parte a corpului)

Lamboul de Transversus Rectus Abdominis Muscle (TRAM) 

 • Presupune utilizarea pielii și a grăsimii din zona abdominală (implică utilizarea mușchiului abdominal);
 • Pro: ajută la crearea unei simetrii vizibile a noilor sâni; în plus, cu această ocazie scăpăm și de colacul abdominal (grăsimea și pielea aflate în exces la nivelul abdomenului inferior);
 • Contra: timpul de recuperare este mai lung și pentru că este utilizat mușchiul abdominal, pot apărea probleme în această zonă, precum hernia, de exemplu.

Lamboul DIEP

 • Nu implică utilizarea mușchiului abdominal, ci doar a unui transplant de piele abdominală;
 • Pro: lamboul DIEP, la fel ca și cel TRAM, are avantajul de a presupune realizarea unei operații de abdominoplastie, ceea ce înseamnă că excesul de grăsime din abdomenul inferior este eliminat (deci talia pacientei este remodelată) și folosit pentru modelarea formei sânilor;
 • Contra: există riscul ca transplantul de piele să își piardă viabilitatea.

Lamboul de mușchi Latissimus Dorsi

 • Este vorba de mușchiul spatelui Latissimus, folosit în această procedură pentru reconstrucția sânilor;
 • În general, intervenția presupune și adăugarea de implanturi, întrucât zona spatelui este prea puțin adipoasă.

Lamboul cu țesut adipos și mușchi ai feselor

 • Așa cum îi spune și numele, este vorba despre folosirea de țesut muscular și adipos din zona feselor și interiorul coapselor;
 • Și acest tip de intervenție necesită microchirurgie, deoarece presupune recoltarea și reutilizarea pielii, a mușchilor și a vaselor de sânge.

Lamboul de mușchi Gluteus Maximus

 • Este vorba despre folosirea unui lambou prelevat din zona feselor. Procedura este una deosebit de complicată, însă, astfel că este recomandată numai în cazuri speciale.

2 Comentarii

 • Ana
  Postat 19/10/2017 5:45 pm 0Likes

  Cit costa o operatie pentru labioplastie

  • DrPanturu
   Postat 20/10/2017 5:06 pm 0Likes

   Draga Ana, Operatia de labioplastie costa intre 950-1,500 EUR in functie de tipul anesteziei. Rugamintea este sa ma contactezi telefonic la 0773 391 085 sa discutam mai multe detalii in legatura cu posibilitatiile existente pentru cazul tau. Numai bine! Dr. Panturu

Lasa un comentariu

Call Now Button