În domeniul rinoplastiei, tehnica piezotom a început să prindă amploare. Totodată, rinoplastia rămâne una dintre cele mai solicitate intervenții chirurgicale pentru modificarea esteticii și menținerea funcționalității nasului. Din acest motiv, evoluțiile în domeniu au permis utilizarea unor tehnologii și instrumente (cum este tehnica piezotom), care să creeze rezultate naturale și imediate fără să provoace riscurile asociate rinoplastiilor obișnuite.

Una dintre cele mai tehnologii moderne de modelare a nasului este reprezentată de procedura de rinoplastie ultrasonică cu piezotom. Folosită pentru procedurile estetice de reducere a grăsimilor și de strângere a pielii, tehnologia ultrasonică cu piezotom este acum utilizată și în rinoplastie pentru ca modelarea osului nazal să fie mai precisă. 

Ce presupune tehnologia ultrasonică?

tehnologia ultrasonica in rinoplastie
Sursa: Acteongroup.com

Tehnologia cu ultrasunete implică utilizarea unui instrument numit piezotom, care generează energie ultrasonică menită să modeleze structuri dure, dar fără a afecta țesuturile moi. Spre deosebire de tehnicile tradiționale de rinoplastie care presupun răzuirea agresivă și cizelarea structurii osoase, tehnologia cu ultrasunete poate ajusta inclusiv oasele fragile și subțiri.

Ce este rinoplastia ultrasonică cu piezotom?

rinoplastie cu piezotom
Sursa: Acteongroup.com

Tehnica de rinoplastie ultrasonică reprezintă o formă de modificare a structurii nazale, în care piezotomul permite un control mai mare în ceea ce privește șlefuirea și tăierea oaselor nazale. Instrumentul nu provoacă traume asupra structurilor moi, singurul efect fiind doar căldura generată de vibrații. Această tehnologie este utilizată mai degrabă în cadrul unei intervenții de rinoplastie deschisă, în plan subpericondrial și subperiostal. Acest lucru oferă o mai bună expunere, o vizualizare exactă a zonei operate pentru a efectua o intervenție atraumatică.

Rinoplastia cu ultrasunete are misiunea de a crea armonia facială prin modificarea formei, mărimii sau a unghiului nasului.

Operația de rinoplastie cu piezotom se realizează sub anestezie generală, desfășurându-se pe un interval de 2 – 3 ore.

Are loc apoi efectuarea unei incizii sub vârful nasului, la columelă. Se retrage pielea de pe nas, disecând cu atenție cartilajul nasului fără să afecteze crura medială. Cartilajul se ridică de pe os pentru a avea o expunere maximă. Piezotomul dispune de câteva accesorii aferente fiecărui proces – răzuirea, formarea sau netezirea osului nasului.

Instrumentul cu ultrasunete are în vedere precizia și diminuarea riscului de producere a traumelor la nivelul țesuturilor înconjurătoare. Totodată, chirurgul vizează menținerea structurilor vitale ale dorsului nazal astfel încât să se obțină rezultate naturale (rinoplastie conservativă). Acest lucru oferă și o  recuperare rapidă lipsită de complicații în perioada de după operație.

Odată cu finalizarea procesului de modificare nazală, se reașază cartilajul și pielea peste structura osoasă și se conturează forma finală a nasului. Incizia va fi închisă cu suturi, intervenția fiind terminată cu atașarea unei atele externe.

Tehnica ultrasonică vs tehnicile convenționale de rinoplastie

diferente si asemanari intre rinoplastia obisnuita si rinoplastia ultrasonica
Sursa: Freepik.com

La fel ca celelalte tehnici de rinoplastie, tehnologia ultrasonică cu piezotom implică modelarea și schimbarea formei nasului. Principala diferență se referă la instrumentele folosite pentru osteotomii. Dacă în procedurile tradiționale ciocanul și dalta sunt utilizate pentru a reda forma nazală dorită (dar care pot genera traume și chiar riscuri post-operatorii semnificative), tehnologia ultrasonică vizează tehnici blânde și precise de operare care să prevină afectarea țesuturilor moi. În plus, piezotomul este un instrument care șlefuiește doar osul și cartilajul dur, într-o manieră precisă. El nu taie, acționează doar prin vibrație, eliminând riscul de inflamații și vânătăi. 

Spre deosebire de instrumentele convenționale de rinoplastie care pot provoca linii de fractură imprecise, inserțiile piezoelectrice au rolul de a realiza osteotomii în mod selectiv asupra țesuturilor dure, fără afectarea pielii, mucoaselor și cartilajelor fragile.

Având în vedere faptul că tehnica ultrasonică vizează evitarea traumelor din timpul operației (sângerări), precum și a celor post-operatorii, rezultatele estetice sunt considerabil mai precise, motiv pentru care se elimină intervențiile chirurgicale de corectare.

Procedura de rinoplastie cu piezotom este efectuată de mulți chirurgi esteticieni din Europa și Turcia, organizația FDA aprobând utilizarea acestui instrument din noiembrie 2017. 

În cazul în care dorești să afli dacă poți fi supus unei astfel de rinoplastii, programează o consultație la cabinetul dr. Panțuru.

Care sunt avantajele rinoplastiei ultrasonice?

avantajele rinoplastiei ultrasonice
Sursa: Unsplash.com

Tehnologia utilizată în cadrul acestei operații implică următoarele beneficii pentru pacienți:

  • Se obțin rezultate naturale și stabile, asigurând armonia la nivelul feței;
  • Procesul de osteotomie este precis, evitându-se fracturile nedorite;
  • Intervenția implică o recuperare rapidă, motiv pentru care pacienții își pot relua activitățile în scurt timp;
  • Tehnica de operare are în vedere evitarea posibilelor edeme, dureri, echimoze sau sângerări.

Ce rezultate sunt obținute în urma rinoplastiei ultrasonice cu piezotom?

rezultate rinoplastie ultrasonica
Sursa: Unsplash.com

Ținând cont de faptul că incizia este minimă, iar intervenția implică procedee mai precise de răzuire și modelare, vindecarea va fi mai rapidă și rezultatele mai naturale. În plus, operația are în vedere evitarea formării de cicatrice și leziuni care ar solicita retușări post-operatorii.

În ce situații este recomandată rinoplastia ultrasonică cu piezotom?

ce situatii sunt potrivite pentru rinoplastia ultrasonica
Sursa: Freepik.com

Tehnologia poate fi utilizată în mai multe tipuri de rinoplastii, întrucât piezotomul dispune de diverse accesorii adaptate pentru fiecare tipologie de nas, scopul principal al intervenției fiind reducerea cocoașei nazale. 

Totodată, având în vedere faptul că operația presupune conservarea semnificativă a structurilor vitale, șansele de a oferi pacienților un aspect cât mai natural posibil la sfârșitul operației sunt extrem de ridicate.

Totuși, o rinoplastie cu piezotom se efectuează doar la pacienții cu vârsta peste 18 ani și doar la cei care nu suferă de deformări osoase extinse.

Ce se întâmplă după efectuarea intervenției de rinoplastie ultrasonică?

recomandari dupa rinoplastia ultrasonica
Sursa: Freepik.com

Chiar dacă operația implică puține traume post-operatorii, este posibilă inflamarea feței în primele 3 zile de la intervenție. Totuși, vânătăile din jurul ochilor vor fi reduse substanțial în comparație cu tehnicile tradiționale. Totodată,  perioada de recuperare va fi mai suportabilă pentru pacient. Astfel, acesta va avea posibilitatea să revină mai repede la activitatea normală.

Pentru ca recuperarea să se realizeze eficient, pacientul este nevoit să stea acasă câteva zile, în repaus relativ. Acesta poate ieși la plimbări scurte și poate realiza activități obișnuite doar dacă păstrează atela în condiții optime timp de câteva săptămâni. De asemenea este esențial să evite activitățile care ar putea implica lovituri în zona nasului.

Care sunt riscurile operației de rinoplastie ultrasonică?

riscuri rinoplastie cu piezotom
Sursa: Freepik.com

Similar cu alte tehnici convenționale, rinoplastia cu piezotom implică riscuri minime. Printre principalele efecte secundare resimțite în urma unei astfel de intervenții, menționăm:

  • Amorțeală;
  • Sângerare nazală;
  • Cicatrici;
  • Umflături, etc.

Concluzii

Fiind o tehnică mai puțin traumatică, operația de rinoplastie cu piezotom reprezintă un pas către obținerea unor rezultate armonioase cu mai puține riscuri și cu o recuperare accelerată. În cazul în vrei să fii supus(ă) unei operații estetice de rinoplastie cu piezotom, programează o consultație la cabinetul Dr. Panțuru pentru a afla mai multe detalii.

Lasa un comentariu

Call Now Button