Pe măsură ce procedurile estetice devin mai avansate și mai accesibile, cererea pentru cele de reducere a grăsimii corporale a crescut rapid. Mărci de biotehnologie de vârf, împreună cu un număr mare de startup-uri, inovează pentru a lansa soluții convenabile și eficiente și pentru a diminua grăsimea corporală.

La nivel mondial, liposucția și abdominoplastia se numără printre cele mai populare proceduri estetice pentru eliminarea grăsimilor. Odată cu evoluțiile recente în tehnologie, numeroase alternative pentru procedurile de liposucție (cum ar fi liposucția asistată cu laser, liposucția cu ultrasunete, liposucția tumescentă) sunt disponibile astăzi pe piață.

Serviciile de reducere a grăsimii corporale și de conturare sunt disponibile la spitale, clinici private, precum și în cadrul spa-urile medicale.

Prin ce se remarcă industria liposucțiilor?

Până în 2028, se așteaptă ca piața globală a liposucțiilor să fie martoră la o creștere impresionantă. 

Cât costă operația de liposucție în 2020?
Sursa: Pexels.com

Factorii care determină această impulsionare spectaculoasă sunt:

    • concentrarea tot mai mare a oamenilor pe îmbunătățirea configurației estetice a corpului;
    • creșterea gradului de conștientizare, în rândul populației adulte, cu privire la scăderea în greutate;
    • majorarea veniturilor indivizilor împreună cu creșterea industriei glamour;
    • evoluția cazurilor de obezitate, la nivel mondial;
    • apariția unui număr mare de boli, precum: presiunea arterială ridicată și colesterolul;
    • intensificarea anormală a numărului de cazuri de alimentație excesivă; 
    • stimularea necesității de a reduce obezitatea;
    • dezvoltarea tehnologiilor, instrumentelor și materialelor utilizate în operațiile de liposucție;
    • Se estimează că industria intervențiilor de reducere a celulelor de grăsime să genereze venituri de peste 600 de milioane de dolari în anul 2020.

Ce este liposucția?

Cât costă operația de liposucție în 2020?
Sursa: Freepik.com

Liposucția este o procedură estetică care are ca scop îndepărtarea grăsimilor de care nu poți să scapi prin dietă și exerciții fizice.

De obicei, un chirurg estetician efectuează această procedura pentru a îmbunătăți forma șoldurilor, burții, coapselor, feselor, spatelui, brațelor, bărbiei sau feței. Totuși, liposucția se poate face și prin alte intervenții chirurgicale, inclusiv liftinguri faciale, reduceri ale sânilor și abdominoplastii.

De câte tipuri poate fi liposucția?

Există multe tehnici diferite de liposucție. Dar ceea ce au toate în comun este utilizarea unui tub subțire (numit canulă), conectat la un aspirator (dispozitiv de aspirație a grăsimii din corpul tău). 

Tehnicile de liposucție pot fi clasificate în funcție de cantitatea de lichid injectat și de mecanismul prin care funcționează canula. 

Există numeroase tipuri de liposucție. Unele pot fi descrise ca tehnici sau modalități. Adesea chirurgii vor folosi 2 sau mai multe dintre următoarele categorii în aceeași sesiune:

  • Liposucția asistată de aspirație (SAL) – este cel mai generic termen pentru liposucție. Mai poartă denumirea de „lipectomie asistată de aspirație”. Presupune îndepărtarea chirurgicală a depozitelor de grăsime, din anumite părți ale corpului (abdomen, fese, șolduri, coapse, genunchi, bărbie, brațe superioare, spate).
  • Liposucția tumescentă (TLA) – este cea mai frecventă tehnică, prin care chirurgul injectează o soluție sterilă în zona în care trebuie îndepărtată grăsimea. Substanța este formată din soluție salină, lidocaină (anestezic local) și epinefrină (constrictor capilar). Aceasta facilitează aspirarea grăsimii cu mai puțină durere și pierderi de sânge reduse. Țesutul vizat devine umflat și ferm (sau tumescent).
  • Liposucția asistată cu ultrasunete (UAL) – folosește energia undelor sonore (energie pulsată) sub piele, pentru a rupe pereții celulari ai grăsimii. Aceasta lichefiază grăsimea, astfel încât să poată fi aspirată. Procedura este recomandată persoanelor cu un anumit ton al pielii, în liposucția zonelor dificile (de exemplu, în tratamentul ginecomastiei sau în zonele în care se efectuează liposucția secundară).
  • Liposucția asistată cu laser (SmartLipo) – utilizează un laser pentru a produce o explozie de energie în vederea lichefierii grăsimii.
  • Liposucția laser prin GPS (Lipocontrol) – cu ajutorul laserului topește grăsimea dar în același timp avem controlul exact al zonelor tratate, prin monitorizarea mișcărilor canulei laser pe ecran, putând fi vizualizată harta zonei în care se efectuează liposucția, în așa fel încât să se efectueze un tratament uniform. Un alt avantaj al acestei proceduri este contracția tegumentului, pielea mulându-se mai bine pe noua siluetă.
  • Microcanula – aceasta nu abordează o anumită tehnică, ci diametrul canulei. Microcanula este un tub din oțel inoxidabil care este introdus în grăsimea subcutanată, printr-o mică incizie în piele.
  • Liposucție limfatică – se referă la tehnica chirurgicală specifică, la experiența chirurgului și la studiile extinse absolvite de acesta (unice pentru îndepărtarea grăsimii limfedemului). Scopul eliminării grăsimii limfedemului este diferit față de conturarea cosmetică. Astfel, dacă economisirea limfei nu este abordată în notele operatorii, un comitet de examinare medicale ar putea indica faptul că procedura prezintă un risc pentru sistemul limfatic.
  • Liposucție asistată electric (PAL) tehnica utilizează un tip specific de tub care creează o mișcare verticală (asemănătoare vibrației) a canulei pentru a obține o îndepărtare mai mare a grăsimilor. În comparație cu liposucția simplă asistată de aspirație, PAL necesită mai puțină energie, eliminarea grăsimilor fiind mai eficientă. Se utilizează mai ales pentru zonele dificile, secundare, cu cicatrici și pentru recoltarea unor volume mari de grăsime în vederea transferului în alte zone dorite.
  • Liposucție asistată cu jet de apă (WAL) – de obicei, în cadrul acesteia, se utilizează canule și tehnici specifice. Grăsimea lipedemului este înlăturată folosind un jet de apă în formă de evantai, care include anestezicul. Spre deosebire de liposucția tumescentă, unde soluția anestezică este injectată separat și în prealabil, canula WAL injectează soluția și aspiră grăsimea. 
  • Fibro-limfo-lipoaspiratie (FLLA) – procedura folosește numai canule mici, contondente.  Operația se efectuează cu mare grijă pentru a nu răni limfaticele (care sunt deja anormale și cresc riscul de rănire). Structurile limfatice critice pre-operatorii sunt scanate și marcate. Spre deosebire de lipectomia de aspirație cosmetică, aceasta consumă mai mult timp și se elimină un volum mult mai mare de grăsimi. Scopul acestei tehnici este de a ameliora durerea și dizabilitatea, de a îmbunătăți funcția și calitatea vieții, dar și de a opri progresia bolii.
  • Criolipoliza – cunoscută și ca „Terapie prin frig”, aceasta este o tehnică nechirurgicală pentru reducerea localizată a grăsimii. Utilizează temperatura rece pentru a descompune celulele adipoase. Ele sunt deosebit de sensibile la efectele frigului, spre deosebire de alte tipuri de celule. În timp ce celulele adipoase îngheață, pielea și alte structuri sunt ferite de leziuni. Criolipoliza este una dintre cele mai populare tratamente noninvazive de reducere a grăsimii, cu peste 450.000 de proceduri efectuate la nivel mondial.

Rețineți că tehnicile pot fi combinate – de exemplu, poate exista o operație precum „liposucția tumescentă care economisește limfă, folosind o microcanulă vibrantă (PAL) pentru a trata limfedemul”.

Ce presupune procedura de liposucție?

Procedura poate fi efectuată sub anestezie generală, regională sau locală. Aceasta implică utilizarea unei canule și a unui dispozitiv de aspirare a celulelor adipoase.

Cât costă operația de liposucție în 2020?
Sursa: Freepik.com

Ca procedură estetică, se crede că funcționează cel mai bine la persoanele cu o greutate normală și o elasticitate bună a pielii. 

În timp ce celulele adipoase aspirate au dispărut definitiv, după câteva luni, în general, grăsimea corporală revine la același nivel ca înainte de tratament. Chiar dacă grăsimea revine oarecum în zona tratată, cea mai mare parte a grăsimii crescute apare în zona abdominală. 

Ce trebuie să știi înainte de intervenție?

Cât costă operația de liposucție în 2020?
Sursa: Freepik.com

Primul pas este să te consulți cu chirurgul tău. Vorbește cu acesta:

  • despre obiectivele personale;
  • despre opțiuni;
  • despre beneficii sau riscuri;
  • precum și despre costuri. 

Adresează toate întrebările pentru a clarifica orice nelămurire.

Dacă ai hotărât să apelezi la liposucție, chirurgul îți va oferi instrucțiuni despre cum să te pregătești pentru această intervenție. Recomandările pot include și restricții de dietă sau alcool.

Medicul trebuie să știe dacă suferi de alergii sau consumi anumite medicamente (inclusiv cele fără prescripție medicală și suplimente pe bază de plante). Cu câteva săptămâni înainte de operație, acesta îți va interzice consumul unor anumite medicamente (cum sunt diluanții de sânge sau analgezicele).

Intervenția chirurgicală presupune eliminarea permanentă a celulelor adipoase. După câteva luni, există posibilitatea regenerării celulelor adipoase astfel încât să ajungă la același nivel ca înainte de operație. De aceea, este important ca după procedură, să urmezi o dietă care include o mulțime de proteine slabe, fructe și legume, cereale integrale și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Alimentația trebuie acompaniată de exerciții fizice frecvente.

Cât costă liposucția în 2020?

Din moment ce liposucția este o procedură estetică, aceasta nu este decontată de majoritatea asigurărilor de sănătate. Discută cu chirurgul și compania de asigurări despre:

  • Costuri;
  • Opțiuni de plată;
  • Precum și despre persoana care va plăti în caz de complicații. 

Prețul pentru liposucție în 2020 pornește de la 1700 de euro, în funcție de partea de corp aleasă, precum și de tipul intervenției.

Care sunt riscurile liposucției?

Chirurgia estetică presupune, în esență, o intervenție chirurgicală. Liposucția prezintă unele riscuri. Pentru a reduce complicațiile, asigură-te că operația este realizată un chirurg estetician special instruit, certificat și experimentat.

Cât costă operația de liposucție în 2020?
Sursa: Pixabay.com

De aceea, trebuie să iei în considerare câteva riscuri posibile legate direct de liposucție:

  • sângerarea;
  • complicațiile din anestezie
  • șocul (de obicei, din cauza lipsei de lichid în timpul intervenției chirurgicale)
  • acumularea de lichide (porțiuni de lichid care se formează sub piele);
  • infecțiile (streptococ, stafilococ);
  • embolia grasă (acel moment când mici bucăți de grăsime se desprind și blochează fluxul sanguin);
  • arsurile determinate de instrumente;
  • îndepărtarea inegală a grăsimii;
  • reacțiile adverse la lidocaină;
  • modificarea senzației la nivelul pielii; 
  • amorţeala;
  • deteriorarea nervilor, vaselor de sânge, mușchilor, plămânilor;
  • cheagul de sânge în venele profunde – cheagurile pot fi foarte periculoase dacă se deplasează în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii.

Prin ce trenduri se caracterizează industria liposucțiilor?

Cât costă operația de liposucție în 2020?
Sursa: Pixabay.com

În ciuda faptului că pandemia de Covid-19 a determinat întreruperea practicării operațiilor estetice, chirurgii plastici și estetici au păstrat legătura cu pacienții prin intermediul vizitelor online. 

Procedurile injectabile au fost cele mai solicitate tratamente, urmate de proceduri mai invazive: 

  • Toxina botulinică tip A – 65%;
  • Mărirea sânilor – 44%;
  • Umpluturi moi de țesut – 37%;
  • Liposucție – 30%;
  • Abdominoplastie – 24%;

Nu este o surpriză faptul că aproape fiecare persoană vrea să slăbească. Și în 2020, un corp atletic este la fel de popular și dorit ca înainte. În plus, posibilitatea reutilizării acestei grăsimi cu ajutorul tehnicilor de remodelare în vederea creării unei forme mai rafinate a corpului face ca această procedură să fie și mai populară. Un alt avantaj al acestei proceduri este că nu lasă aproape niciun semn pe corp, deoarece grăsimea este aspirată cu tuburi subțiri și prin incizii minuscule.

În privința procedurilor de liposucție, remarcăm apariția unor noi variante:

  • Emsculpt – este singura soluție non-chirurgicală de conturare a corpului care, simultan, construiește mușchi și arde grăsimi. Ca urmare, poate oferi rezultate care depășesc cu mult ceea ce poate fi realizat prin alte tehnici de îndepărtare a grăsimilor. Tehnologia electromagnetică focalizată de intensitate mare (HIFEM) declanșează contracții musculare rapide în regiunea de tratament. În timpul unei proceduri de o jumătate de oră, este posibil să ai până la 20.000 de contracții musculare. Aceste contracții musculare stimulează un proces care elimină grăsimea și construiește mușchiul în regiunea de tratament.

Beneficiile Emsculpt se referă la:

  1. Tratamente scurte;
  2. Control precis asupra proceselor de construcție musculară și de ardere a grăsimilor;
  3. Perioade scurte de recuperare;
  4. Lipsa durerii;
  5. Rezultate de sculptură semnificative;
  6. Recomandată pentru următoarele zone ale corpului: abdomen, fese, biceps și triceps.
  • Warm Sculpting este o procedură de conturare a corpului cu laser nechirurgical, folosind energie hipertermică. Această energie are ca scop încălzirea celulelor grase și a țesutului înconjurător din regiunea de tratament. Acest proces face ca celulele adipoase agitate să fie eliberate în mod natural și îndepărtate din corp. Astfel, zona tratată devine fermă și plană. Celulele de grăsime eliminate prin Warm Sculpting nu vor mai reveni.

În plus, căldura generată prin această procedură va stimula producția de colagen și elastină în regiunea de tratament, ajutând la refacerea pielii. Această soluție de conturare a corpului cu adevărat neinvazivă oferă o alternativă eficientă la opțiunile minim invazive, cum ar fi SmartLipo.

Avantajele Warm Sculpting includ:

  1. Abilitatea de a trata simultan până la patru zone ale corpului;
  2. Plan de tratament personalizat;
  3. Lipsa disconfortului;
  4. Soluție neinvazivă de eliminare a grăsimilor;
  5. Sesiune scurtă de tratament (de obicei, de 25 minute);
  6. Intervale scurte de refacere;
  7. Rezultate permanente;
  8. Eliminarea grăsimilor nedorite în următoarele zone: abdomen, coapse, spate, bărbie (pentru a elimina aspectul unei bărbiei duble), gât.

Concluzii

Liposucția rămâne una dintre cele mai importante proceduri de reducere a grăsimii din diferite zone ale corpului, având efecte nu doar asupra înfățișării, cât și asupra stimei de sine.

Cu toate că este o manieră rapidă de a elimina celulele de grăsime, liposucția poate fi efectuată doar la pacienții care au așteptări realiste și înțeleg limitele procedurii. Mai mult decât atât, alegerea unui chirurg experimentat, precum și a procedurii potrivite pacientului, conduc la rezultatele dorite și, implicit, la diminuarea riscurilor asociate. 

Lasa un comentariu

Call Now Button