Deși sunt considerate intervenții care au apărut relativ recent, tratamentele plastice reconstructive datează tocmai din perioada antică. Tehnica de reconstrucție a nasului a fost pentru prima dată menționată într-un document egiptean, scris între anii 3000 și 2500 î.Hr. 

De-a lungul timpului, numărul de proceduri de reconstituire și de remodelare a diferitelor zone ale corpului a evoluat semnificativ. Din acest motiv, acestea au condus la un interes sporit din partea medicilor pentru tehnologii și materiale care să le eficientizeze.

Oamenii au multe concepții și idei greșite despre ceea ce înseamnă chirurgia plastică. În timp ce mulți asociază domeniul cu materialul plastic, totuși, termenul „plastic” provine din cuvântul grecesc care înseamnă „arta de modelare” a țesuturilor maleabile. Cu toate că, aproape toate operațiile plastice includ un anumit element estetic, cele mai multe proceduri se concentrează pe reconstrucție.

Ce trenduri va cunoaște chirurgia plastică?

Care este diferența dintre un chirurg plastic și un chirurg estetician?
Sursa: Pixabay.com

Se preconizează că piața globală a chirurgiei plastice va fi caracterizată de o creștere semnificativă în intervalul 2020-2028. Industria va genera venituri de până la 50,92 miliarde de dolari. Sporirea accesibilității la procedurile cosmetice, existența unui număr tot mai mare de clinici echipate corespunzător și progresele tehnologice în materie de proceduri neinvazive sau minim invazive sunt câțiva dintre factorii majori care contribuie la impulsionarea industriei.

Aspecte precum îmbătrânirea populației, turismul medical pe piețele în curs de dezvoltare și creșterea veniturilor populației sunt factorii secundari care stimulează creșterea pieței internaționale a chirurgiei plastice.

Studiile arată că industria globală de chirurgii plastice se remarcă, în mod special, prin numărul ridicat de proceduri estetice și anume: îndepărtări ale implantului mamar, tehnici de liposucție bazate pe energie, intervenții chirurgicale estetice pentru a spori aspectul în selfie-uri și platformele de socializare și operații de mărire a sânilor (care domină segmentul chirurgical).

Dar să vedem, totuși, care este diferența între operațiile estetice și cele plastice. Atunci când un pacient începe o căutare pentru a găsi un chirurg plastic, unul dintre cele mai frecvente lucruri de care nu este conștient se referă la faptul că există diferențe între un chirurg plastic și un chirurg estetician. În anumite cazuri, chirurgia plastică și cea estetică sunt termeni interschimbabili. 

Care este diferența dintre chirurgia cosmetică versus chirurgia plastică?

Chirurgia estetică este efectuată de mulți medici și, din păcate, unii nu se află sub incidența practicării certificate a acestei meserii. Totuși, atunci când ai nevoie de o operație reconstructivă sau dorești o procedură estetică opțională, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este alegerea unui chirurg experimentat.

Chirurgia plastică este o componentă a chirurgiei generale, care include proceduri estetice și reconstructive. În timp ce atât chirurgia estetică, cât și chirurgia plastică se ocupă de îmbunătățirea corpului pacientului, filozofiile generale care ghidează instruirea, cercetarea și obiectivele privind rezultatele pacientului sunt diferite.

Ce sunt operațiile cosmetice (estetice)?

Chirurgia estetică este cea la care se gândesc aproape toți oamenii atunci când aud termenul de chirurgie plastică. Intervențiile estetice cuprind proceduri care au scopul de a îmbunătăți aspectul unei persoane și de a ajuta la sporirea stimei de sine.

Care este diferența dintre un chirurg plastic și un chirurg estetician?
Sursa: Freepik.com

Îmbunătățirea înfățișării, a simetriei și a proporției sunt obiectivele cheie. O intervenție chirurgicală estetică poate fi efectuată pe toate zonele capului, gâtului și corpului. Din moment ce procedurile cosmetice tratează zonele care funcționează corect, chirurgia estetică este desemnată drept opțională. În cazul acestor intervenții, pacienții sunt de obicei sănătoși înainte de a fi operați, iar asigurarea nu acoperă aceste proceduri.

Procedurile elective cosmetice sunt efectuate de medici dintr-o varietate de domenii medicale, inclusiv chirurgi plastici.

În funcție de zona operată, există următoarele categorii de intervenții chirurgicale estetice,care au ca scop:

  1. Îmbunătățirea sânilor

2.  Conturarea feței: 

3. Întinerirea facială: 

4. Remodelarea corpului: 

5. Întinerirea pielii: 

  • îmbunătățirea sănătății pielii cu ajutorul laserului (prin îndepărtarea celulelor moarte, acneei, cicatricilor sau a altor probleme cutanate); 
  • Injectarea de botox;
  • tratamente de umplere. 

6. Remodelarea regiunii intime:

  • Labioplastia (mișcarea sau remodelarea labiilor mici);
  • Vaginoplastia (îngustarea vaginului);
  • Mărirea penisului (alungirea si ingrosarea penisului).

Cele mai populare intervenții sunt Botoxul, liposucția, chirurgia pleoapelor, implanturile mamare, rinoplastia și liftingul facial. 

Toate intervențiile chirurgicale prezintă riscuri. Complicațiile frecvente ale chirurgiei estetice includ:

  • hematom;
  • leziuni ale nervilor;
  • infecții;
  • cicatrici;
  • insuficiență a implantului;
  • leziuni ale organelor.

Implanturile mamare pot determina cele mai multe complicații, inclusiv rupturi privind implantul de silicon. Studiile arată că 1 din 5 pacienți care au primit implanturi pentru mărirea sânilor vor avea nevoie să-și îndepărteze implantul după o perioadă de 10 ani de la operație.

În mod normal, chirurgii esteticieni lucrează în cabinete medicale, clinici sau spitale și trebuie să dețină o diplomă medicală și o licență relevantă.

Care este diferența dintre un chirurg plastic și un chirurg estetician?
Sursa: Freepik.com

Pentru a se specializa în chirurgia estetică, li se poate cere, de asemenea, să fie certificați de consilii specializate și să îndeplinească orice cerințe de rezidență pentru această profesie. Deoarece lucrează cu oameni care sunt preocupați de aspectul lor, abilitățile bune de comunicare sunt foarte importante, astfel încât să poată:

  • înțelege nevoile și dorințele pacienților;
  • explica procedurile în mod eficient, astfel încât să nu-i facă pe pacienți mai sensibili decât sunt în ceea ce privește propriul aspect.

Responsabilitățile unui post de chirurg cosmetician includ:

  • Consultarea și evaluarea pacienților;
  • Discuții privind preocupările și obiectivele pacientului;
  • Explicarea procedurilor chirurgicale și a opțiunilor de tratament;
  • Explicarea riscurilor implicate;
  • Monitorizarea progresului pacienților după operație.

Ce sunt operațiile reconstructive?

Care este diferența dintre un chirurg plastic și un chirurg estetician?
Sursa: Freepik.com

Această categorie include intervenții care se concentrează pe:

  • repararea problemelor sau reconstituirea părților corpului, deformate de afecțiuni congenitale, 
  • îndepărtarea tumorilor (cum ar fi cancerul), 
  • eliminarea defectelor generate de traume sau alte motive.

Chirurgia plastică este menită să corecteze zonele disfuncționale ale corpului și are, prin definiție, o natură reconstructivă. În timp ce mulți chirurgi plastici aleg să își completeze background-ul profesional prin absolvirea unor studii de specialitate pentru a fi autorizați să efectueze operații și intervenții chirurgicale estetice, temelia pregătirii lor chirurgicale rămâne chirurgia plastică reconstructivă.

Printre principalele proceduri chirurgicale pe care un chirurg plastic le poate realiza sunt:

  • Reconstrucția sânilor;
  • Repararea țesuturilor cutanate afectate de arsuri;
  • Refacerea defectelor congenitale: intervenții chirurgicale pentru despicăturile labiale și palatine, repararea defectelor privind extremitățile;
  • Reconstrucția extremității inferioare;
  • Intervenții chirurgicale privind mâinile;
  • Chirurgie de revizuire a cicatricilor.

Chirurgii plastici folosesc microchirurgia pentru a transfera țesutul în vederea acoperirii unui defect, atunci când nu există țesut local. Țesuturile microvasculare, mușchii, oasele, grăsimea sau o combinație din aceste elemente pot fi îndepărtate din corp, mutate într-un alt loc al corpului și reconectate la un aport de sânge prin suturarea arterelor și venelor.

Care este diferența dintre un chirurg plastic și un chirurg estetician?
Sursa: Freepik.com

Chirurgii plastici obișnuiesc să lucreze în clinici medicale sau spitale. Ei au nevoie de rezistență fizică, astfel încât să poată lucra stând în picioare pentru perioade prelungite de timp. De asemenea, aceștia trebuie să fie empatici, deoarece pacienții lor se confruntă cu desfigurare determinată de alte proceduri chirurgicale sau leziuni suferite.

Printre responsabilitățile unui post de chirurg plastic, enumerăm:

  • Efectuarea evaluării pacientului;
  • Determinarea celui mai bun mod de a răspunde nevoilor pacientului;
  • Explicarea opțiunilor de tratament pacienților;
  • Menținerea dosarelor medicale;

Spre deosebire de intervențiile estetice, cele plastice reconstructive sunt decontate prin intermediul asigurării de sănătate.

Pe scurt, un chirurg plastic poate fi specializat atât în intervenții estetice, cât și în cele reconstructive. Pe de altă parte, un chirurg estetician se ocupă doar de tehnicile care presupun remodelarea aspectului fizic. 

În ce zone se suprapun cele două specializări?

Care este diferența dintre un chirurg plastic și un chirurg estetician?
Sursa: Unsplash.com

Există o suprapunere semnificativă între chirurgia reconstructivă și chirurgia cosmetică. Astfel, procedurile de reconstrucție și cele estetice pot fi:

  • Chirurgicale;
  • Minim invazive; 
  • Non-chirurgicale. 

Este doar o coincidență faptul că pacientul poate obține un beneficiu estetic, pe lângă beneficiul funcțional, într-o operație plastică reconstructivă.

De exemplu, rinoplastia (intervenția chirurgicală la nivelul nasului) se face adesea pentru a îmbunătăți respirația, dar pacientul poate alege, de asemenea, să i se reconstruiască nasul într-un mod care îi îmbunătățește aspectul original. 

Un alt exemplu este blefaroplastia (chirurgia pleoapelor), care are ca scop corectarea pleoapelor căzute. Această procedură presupune atât a vederii (beneficiu funcțional), cât și îmbunătățirea aspectului pleoapelor (beneficiu estetic).

Reconstrucția unui sân după mastectomie este o procedură reconstructivă pe care ar trebui să o efectueze doar un chirurg plastic. În schimb, augmentarea sânilor este o procedură cosmetică care ar putea fi efectuată de un chirurg plastic, precum și de un chirurg estetician.

De asemenea, și un oftalmolog ar putea fi instruit pentru a efectua proceduri estetice în jurul ochilor. Cu toate acestea, o diplomă medicală și o anumită formă de certificare în chirurgia estetică nu sunt egale cu nivelul de pregătire al unui chirurg estetician. 

Ce diferențe există între calificările fiecărui tip de chirurg?

Care este diferența dintre un chirurg plastic și un chirurg estetician?
Sursa: Unsplash.com

Un chirurg plastic poate efectua ambele tipuri de intervenții, în timp ce chirurgul estetician nu poate efectua decât intervenții invazive și non-invazive estetice. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de calificare pentru un chirurg plastic este foarte ridicat, în timp ce un chirurg estetician nu este obligat să treacă printr-o pregătire medicală atât de extinsă. Totuși, medicul estetician este nevoit să aibă măcar diploma care îi atestă competența de a efectua efectua astfel de intervenții.

De aceea, atunci când iei în considerare o intervenție chirurgicală estetică, este absolut esențial să verifici calificările chirurgului ales. Pe măsură ce chirurgia estetică devine din ce în ce mai populară și, ca urmare, mai generalizată, există o serie de chirurgi sub-calificați care operează în acest domeniu, mulți având doar o diplomă medicală de bază.

Ce ar trebui să știți înainte de a alege un chirurg?

Care este diferența dintre un chirurg plastic și un chirurg estetician?
Sursa: Pexels.com

Atunci când trebuie să urmezi o intervenție chirurgicală (fie reconstructivă, fie estetică), este indicat să apelați la un medic calificat în procedura luată în considerare. Pentru obținerea rezultatelor dorite este necesară o relație bazată pe încredere cu acel medic

Una dintre cele mai bune modalități de a identifica un chirurg bine instruit este să vezi care sunt certificările și autorizările acestuia. Dacă medicul respectiv este certificat de către o instituție specializată, vei ști că acesta a trecut examenele riguroase și și că este mai bine instruit.

O problemă mai mare decât cunoașterea diferenței dintre chirurgul plastic și cel estetician constă în faptul că mulți oameni caută proceduri estetice realizate de profesioniști, care nu sunt neapărat și chirurgi esteticieni. În această categorie, intră specialiști precum dentiștii sau medicii ginecologi care se ocupă și de refacerea țesuturilor aferente intervențiilor efectuate.  Acești medici pot oferi câteva opțiuni cosmetice, dar este posibil să nu ofere pacienților toate opțiunile potrivite și nici să nu poată face față complicațiilor. Dacă aceștia pot efectua una sau doar câteva proceduri, nu pot fi în măsură să ofere opțiunile în funcție de nevoile specifice pacientului.

Spre deosebire de cei calificați pentru meseria de chirurg estetician, medicii care se autointitulează „medici esteticieni”, pot avea doar o anumită certificare cu privire la una sau câteva proceduri cosmetice. Aceștia din urmă le oferă pacienților opțiuni de tratament limitate și nu oferă suficiente explicații pentru ca pacienții să înțeleagă care sunt opțiunile potrivite lor. Pe de altă parte, un chirurg estetician ar putea identifica ce tehnologii sunt cele mai bune pentru o persoană și poate să-i ofere toate opțiunile adecvate.

Din acest motiv, specialiștii observă un număr îngrijorător de cazuri în care pacienții au suferit intervenții estetice care nu au fost potrivite pentru ei și, eventual, au generat complicații. Rezultate slabe ale operației au apărut ca urmare a faptului că pacienții nu au fost educați corespunzător cu privire la toate opțiunile disponibile.

În loc să găsești un medic care efectuează un singur serviciu doar pentru că are un cost scăzut, este important să cauți un medic certificat care oferă o gamă largă de proceduri.

Concluzii

Confuzia dintre chirurgia reconstructivă și cea estetică este de la sine înțeleasă. Ambele sunt subspecializări ale chirurgiei plastice și ambele sunt efectuate la aceeași practică medicală. Adesea, un chirurg poate oferi servicii care se încadrează în ambele tipuri de chirurgie. Pe scurt, principala diferență dintre cele două este că, în timp ce chirurgia estetică se face pentru beneficii vizuale, chirurgia reconstructivă se efectuează pentru cele funcționale.

Chirurgia plastică poate avea avantaje psihologice și fizice semnificative. În cazul unui traumatism, al unei boli sau al unei infecții, aceasta poate contribui la minimizarea pierderii unei abilități. Considerațiile estetice merită luate în considerare mai ales pentru efectului psihologic pe care îl are asupra oamenilor. Îmbunătățirea aspectului părților din corpul poate influența pozitiv stima de sine.

Lasa un comentariu

Call Now Button